Zanimljivosti

УНЕСКО: Нови локалитети на листи свјетске баштине (ФОТО)

Древни град Вавилон и Исландски национални парк препун ледењака, ледених пећина и вулкана неки су од локалитета који су данас додати на листу свјетске баштине УНЕСКО.


 Кањон Thorsmork на Исланду Depositphotos

Древни град Вавилон и Исландски национални парк препун ледењака, ледених пећина и вулкана неки су од локалитета који су данас додати на листу свјетске баштине УНЕСКО.

Комитет за свјетску баштину објавио је на данашњој седници у Бакуу прве локалитете који ће бити под заштитом УНЕСКА, а више њих ће бити познато током викенда, преноси Гардијан.

На листи је више од 1.000 локалитета широм свијета, неки културни, неки природни, а неки су и једно и друго. Они су изабрани због вриједности за људски род.

Можда најпознатији локалитет који је данас додат на листу је град Вавилон у Ираку. Град се први пут спомиње у 23. вијеку прије нове ере и могуће је да је у њему постојало једно од седам свјетских чуда старог свијета - Висећи вртови.

Иако Вавилон има блиставу историју препуну палата и храмова, мало тога из древних времена данас може да се види, а и оно што је остало претрпјело је знатну штету.

Садам Хусеин саградио је реплику палате, а америчке војне снаге су на том подручју током рата свијим возилима разбиле древне плочнике и пуниле врећ материјали, а који су садржали археолошке фрагменте.

Капија богиње Иштар у Вавилону


Међу локалитетима који су стављени на УНЕСКОВУ листу су и Хирканске шуме у Ирану, древна металуршка радионица у Буркини Фасо, као и Охридска регија у Албанији.

Популарне дестинације у Бразилу, Парати и Илха Гранде такође су уврштене на листу свјетске баштине.

Међу новим локалитетима под заштитом УНЕСКА је и Национални парк Ватнајокул на Исланду. Основан 2008. године, покрива 14 одсто земље и углавном је распрострањен на југоисточним централним планинама, обухватајуцћи ледену капу Ватнајокул.

Древни град Вавилон


Са вулканима, земљотресима, топљењем глечера, кратерима и геотермалном активношћу, локација није ништа мање него драматична, а документ УНЕСКА о номинацији је описује као "подручје алармантних природних сукоба, али и очаравајуће хармоније".

Кина је такође добила локалитет на УНЕСКОВОЈ листи. У питању је резерват за птице селице дуж обала Жутог мора и залива Бохаи.

Резерват је дом не само за птице селице, већ и за бројне врсте риба и ракова, а може се похвалити богатим екосистемом.

Ледена пећина на ИсландуИзвор: Новости

 

Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog