Zanimljivosti

Dirljiv snimak američke ambasade o Milojku Vučeliću: Osvojio je Mjesec i spasio astronaute "Apola 13"

Američka ambasada u Srbiji napravila je dirljiv snimak o velikom Milojku Majku Vučeliću, projektnom menadžeru NASA koji je vasionsku misiju "Apollo 11" učinio mogućom. Riječ je o misiji koja je bila prekretnica za čovječanstvo - prvom slijetanju čovjeka na Mjesec u julu 1969. godine.

 

Vučelić je predvodio ovu važnu misiju. Amerikanci, takođe, u videu s ponosom naglašavaju i da je Milojko nagrađen medaljom za hrabrost predsjednika SAD Lindona Džonsona za njegovu ulogu kao naučnog savjetnika tokom spasavanja “Apola 13” od katastrofe.

- Spasao je astronaute  - navodi se u snimku.

Milojko Vučelić rodio se 11. juna 1930. u Garešnici u mješovitoj srpsko-hrvatskoj sredini. Otac Joca bio je građevinski inženjer zaposlen kao nadzornik pruge u Državnim željeznicama Kraljevine Jugoslavije.

Milojko je diplomirao 1954. godine na Mašinskom fakultetu u Zagrebu. Neko vrijeme je radio za "Mercedes-Benc" u Njemačkoj, a 1956. godine na poziv rođaka preselio se u SAD sa 50 dolara u džepu, kako je kasnije pričao.

Tamo se zaposlio u fabrici aviona "Cesna", a 1962. u kompaniji "Nort Amerikan Aviejšn", koja je sarađivala s NASA.


Slijetanje na Mjesec, Foto: NASA

Od samog početka učestvovao je na programu "Apollo", a najupamćenija je misija "Apollo 11", u okviru koje je u julu 1969. čovek prvi put stupio na Mesec.

Bio je oženjen Nemicom Inge iz Minhena, doktorkom psihologije, sa kojom je imao dva sina Aleksandra i Nikolu i petoro unučadi.

 

Izvor: telegraf.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog