Svijet

Pljušte otkazi širom svijeta: Počeo slom jednog od simbola njemačke ekonomske moći

Hiljade radnika „Dojče banke“ širom svijeta — danas je dobilo otkaz. Ovo je do sada najveća kriza u jednom od simbola njemačke finansijske moći, prenosi RT.

Njemačka banka najavila je da će eliminisati čitave timove u Aziji i Australiji u okviru džinovskog plana za „poslovni restart“.

Prvi otkazi podijeljeni su u Sidneju, Hongkongu i na drugim lokacijama u azijsko-pacifičkoj regiji. Samo u Aziji, „Dojče banka“ će praktično zatvoriti sve filijale, a ostali dio „sječe“ desiće se u SAD i u Evropi.

Banka je saopštila i da će smanjiti globalnu radnu snagu za 74.000 ljudi do 2020. godine, u finansijskom potezu koji će koštati 7,4 milijarde dolara.


​Nije saopšteno koji će poslovi najviše stradati, ali je najavljeno da će se potpuno povući iz svih oblasti koje su u vezi sa trgovinom akcijama. Najveći dio tih operacija nalazi se u kancelarijama u Londonu i Njujorku.

U nekim od filijala zaposlenima će biti ponuđene otpremnine. Izvor iz kancelarije banke u Hongkongu kaže da je atmosfera u firmi „sumorna“ otkako su zaposleni pozvani na sastanak.

„Bilo je nekoliko rundi razgovora sa predstavnicima odjeljenja Ljudskih resursa, gdje su nam davali te pakete i rekli nam da možemo da napustimo zgradu“, rekao je ovaj izvor.

Kristijan Zeving: Ovo je samo restart

I zaposlenima u londonskoj filijali rečeno je da se spakuju, pre nego što su im identifikacione kartice deaktivirane.


​Direktor „Dojče banke“ Kristijan Zeving nazvao je ove mjere — „restartom, koji će fokus kompanije vratiti na klijente“. Prema njegovim riječima, ideja je — „da se banka vrati svojim korjenima, zbog kojih smo i postali jedna od vodećih banaka svijeta“.

On je rekao da su zbog toga morale biti donijete neke „neprijatne odluke“ i da mu je jasno da će ovo imati „duboke posljedice na živote ljudi“.

Drastične mjere uslijedile su poslije neuspješnog pokušaja spajanja sa konkurentskom „Komercbankom“ u aprilu 2019. godine. Spajanje je podržala njemačka Vlada, ali obje banke su odustale od pregovora, nakon što su došle do zaključka da bi dogovor bio preskup. 

Ovim potezima je banka, koja je nekada bila simbol njemačke ekonomske snage, praktično odustala od pokušaja da se pridruži najvišoj ligi megabanaka, kakve su „Goldman saks“ i „Džej-Pi Morgan Čejs“, piše „Njujork tajms“.

 

Izvor: sputniknews.com
Twitter
Anketa

Da li vjerujete da će se u narednih godinu dana u Republici Srpskoj živjeti bolje?

Rezultati ankete
Blog