Sport

Пета титула за Новака на Вимблдону!

Најбољи тенисер Србије и свијета освојио је своју пету титулу на Вимблдону, пошто је послије велике борбе, епског окршаја и сјајног тениса у пет сетова савладао Швајцарца Роџера Федерера са 3:2 (7:6, 1:6, 7:6, 4:6 и 13:12).

Финални сусрет на централном терену „Ол Ингланд клаба" трајао је тачно пет сати, и био је то најдужи финални меч мушког сингла у историји престижног турнира.

Српски ас одиграо је још један добар меч, али се и суочио са најтежим противником на турниру. Ипак, успио и поред пуно потешкоћа и искушења на које га је стављао о времешни Швајцарац да дође до своје пете титуле на омиљеном гренд слем турниру и поново проба вимблдонску траву.

Наравно, пресудни моменат да се то и догоди био је рибрејк у финишу петог сета, када је Роџер сервирао за побједу при резултату 8:7, а Новак спасао двије меч лопте а послије додатних десет гемова дошао до своје 16. гренд слем титуле у каријери.

Први сет био је изузетно уједначен, а обиловао је сјајним размјенама и надмудривањем са основне линије. Таква игра два мајстора тениса увела је први сет у тај-брејк, у којем се боље снашао Новак, преокренуо резултат са 3:5 на 7:5 и повео у свом деветом финалу.

Други сет протекао је у апсолутној доминацији Федерера, који је три пута одузео сервис Ђоковићу, чији је квалитет игфре и удараца значајно опао у том делу игру. На крају 6:1, за изједначење.

Трећи сет био је својеврстан римејк првог, Федерер је био у иницијативи, Ђоковић се бранио и одбранио до новог тај брејка, у којем поново бива бољи и концентрисанији за 7:4, односно 7:6 и ново вођство у сетовима.

Четврти сет је био уједначен до петог гема, када је Новакове нешто слабије сервисе Швајцарац користи и прави два брејка, од којих је Новак један успео да врати али не и други, па је меч завршен резултатом 6:4, и увео финале у пети, одлучујући сет.

У пети сет оба играча ушла су, разумљиво, нешто опрезније и играли са мање ризика. Први до брејка дошао је Новак у шестом гему, али је Федерер узвратио првом прилком. Ипак, финиш је донео још много драме, Федерер долази до брејка и сервиса за побједу али тада Ђоковић игра најбољи гем у сету, спрјечава крај и изједначује на 8:8. Потом се маратон наставио до резултата 12:12, и тај брејка који је за пети сет уведен ове године. Он је припао Ђоковићу послије раног мини брејка.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је првом тенисеру свијета Новаку Ђоковићу бриљантно освајање пете титуле на Вимблдону и пожелио му пуно среће и успјеха на будућим турнирима.

Великом побједом и ове године у Вимблдону, на највећем тениском турниру на свијету, гдје сте по ко зна који пут показали своје раскошно мајсторство и супериорност, још једном сте потврдили да с правом носите титулу најбољег свјетског тенисера, а нас још једном учинили срећним и поносним – навео је Додик у честитки.

Он је додао да и овај бриљантно освојени турнир још више држи у убјеђењу да ће Ђоковић много година господарити свјетским тенисом.

– Неизмјерно смо Вам захвални за све тренутке радости и среће коју нам Вашим спортским успјесима приређујете већ годинама – истакнуто је у честитки Ђоковићу.

 

Извор: ртс/срна
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog