Nauka

Sutra djelimično pomračenje Mjeseca koje će se vidjeti iz BiH

U noći sa 16. na 17. juli iz većeg dijela Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike moći će se posmatrati djelimično pomračenje Mjeseca.

Pomračenje Mjeseca nastupa kad naš prirodni satelit uđe u sjenku Zemlje, tj. kada se naša planeta nađe tačno između Mjeseca i Sunca. Kada Mjesec putuje tako da mu je samo jedan dio pomračen, tada govorimo da je to djelimično ili parcijalno pomračenje. Totalno pomračenje se dešava kad Mjesec potpuno uđe u sjenku Zemlje.

Kako navode iz Ad Oriona, pomračenje počinje ulaskom u polusjenku, a zatim u sjenku naše planete. Posmatrač sa sjeverne hemisfere opaziće da Mjesec postepeno počinje da tamni sa lijeve strane (od istoka). Ulazak u polusjenku se ne primjećuje golim okom. Kada Mjesec u potpunosti uđe u zemljinu sjenku (totalno pomračenje) on se jako zatamni. Međutim, i dalje ga vidimo u crvenkastoj boji. Zemljina atmosfera se ponaša poput sočiva i jače prelama crvene valne dužine pa ta svjetlost obasjava Mjesec. Mjesečeva pomračenja su rjeđa od sunčevih ali se zbog veličine sjenke Zemlje mogu uvijek vidjeti na gotovo cijeloj polukugli gdje je noć.

Pomračenja Mjeseca su bezopasna i mogu se gledati golim okom, dvogledom ili manjim teleskopom. Tokom ovog pomračenja biće pomračeno oko 65 posto mjesečevog diska.

Zbog nestabilnog vremena Astronomsko društvo Ad Orion neće organizovati javno posmatranje ovog fenomena, ali preporučuju da oni koji žele pogledaju iz  svojih domova pomračenje Mjeseca.

Elementi pomračenja za BiH su slijedeći:

Ulazak Mjeseca u polusjenku: 20:43 sati

Ulazak Mjeseca u sjenku: 22:01 sati

Makismalna faza pomračenja: 23:30 sati

Izlazak Mjeseca iz sjenke: 00:59 sati (17. juna)

Izlazak Mjeseca iz polusjenke: 02:17 sati

 

Izvor: N1
Twitter
Anketa

Da li već sada znate za koju političku partiju ili pojedinca ćete glasati na predstojećim lokalnim izborima?

Rezultati ankete
Blog