Društvo

Zanimljivosti sa društvenih mreža

Facebook status: Trampova izjava o zastupnicama koje mogu ići iz Amerike slična je sa "oni koji ne vole Hrvatsku mogu paliti traktore"

Izjava Trampa o zastupnicama koje mogu ići iz Amerike u svoje "zemlje porijekla" slična je sa diskursom koji se razvio u Hrvatskoj, da oni koji ne vole Hrvatsku mogu paliti traktore i ići odakle su, napisao je na svojoj Fejsbuk stranici jedan od najuglednijih članova srpske zajednice u Hrvatskoj i profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu prof dr Dejan Jović. Status prenosimo u cjelosti.

"Ovo što je Trump izjavio o zastupnicama koje mogu ići iz Amerike u svoje "zemlje porijekla" ako im se u Americi ne sviđa, vrlo je slično - i ideološki dolazi iz iste "kutije" - s diskursom koji se široko razvio u Hrvatskoj: da oni koji "ne vole Hrvatsku", mogu "paliti traktore" i ići "tamo odakle su". Najčešće se misli - u Srbiju (jer Srbija je, za ove, postala personifikacija onoga što je ranije bio "Balkan", i pod Srbijom se sada podrazumijeva sve ono što je plod naših predrasuda, negativnih stereotipa i Drugosti).

Taj diskurs - "idi u Srbiju" - bio je i glavni razlog zbog kojeg smo u kampanji za evropske izbore istakli slogan: "Рођен у Hrvatskoj". On je bio odgovor ovima koji nas tjeraju "u zemlju porijekla", kako bi rekao Trump, time implicirajući da Hrvatska nije naša zemlja, niti smo mi njeni "pravi državljani" (sjećamo li se koncepta "pravih Finaca"?), nego smo gosti, okupatori, agresori i sl.

Nekima, koji nisu svakodnevno suočeni s direktnim ili impliciranim porukama tipa "idi odakle si došao" možda je moglo biti nejasno zašto u evropskim izborima ističemo takvu parolu, koja, na prvi pogled, nema veze s EU, a za neke je i nevažna ("koga briga gdje si rođen"?). Ali, za one koji svakog dana objašnjavaju da nisu gosti nego su tu rođeni, to je "parola života", sasvim jasna i precizna, vrlo njihova. U toj paroli je skupljeno njihovo (naše) životno iskustvo: iskustvo susretanja s praksom i doktrinom isključivanja. Praksom koja, ako joj se ne suprotstavimo, može dovesti do velikog zla, jer je između ideje brisanja iz kolektivnog Mi i pokušaja fizičkog uništenja put relativno kratak - ako ga takvim učine okolnosti.

Evo, i američke zastupnice sada, zapravo, ističu da su "born in the USA". Kongres je proglasio Trumpovu izjavu rasističkom, dok se kod nas tako nešto (da Sabor izjavom osudi one koji nam govore da se trebamo iseliti jer nismo odavdje, i da možemo ići ako nam se ne sviđa) neće dogoditi - barem ne uskoro. Neće ni tamo (u Americi) ovakav rasistički diskurs biti samo osuđen: bit će mnogih koji će upravo zbog toga glasati opet za Trumpa. To su oni koji su smatrali da Barack Obama ne može biti američki predsjednik i pritom tvrdili da je rođen u Keniji. Znali su da nije, ali su slali istu tu poruku: "idi u zemlju porijekla, pa tamo budi predsjednik, ako možeš, ne ovdje". Jer, kako jedan "takav" ("manjinac") da nam bude predsjednik ovdje?"Autor: Dejan Jović
Twitter
Anketa

Da li već sada znate za koju političku partiju ili pojedinca ćete glasati na predstojećim lokalnim izborima?

Rezultati ankete
Blog