EU integracije BiH

Sastanak na visokom nivou između EU i Bosne i Hercegovine o migracijama

EU i bh. vlasti i stručnjaci održali su juče sastanak na visokom nivou kako bi razgovarali o izazovima povećanog prisustva migranata i izbjeglica u zemlji, a nadovezujući se na prioritete koji su postavljeni u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Na sastanku se razmatralo o implementaciji 24 miliona evra pomoći koju je EU obezbijedila Bosni i Hercegovini kako bi se nosila sa povećanim prisustvom migranata i izbjeglica od početka 2018. godine. Takođe su razmotrene konkretne potrebe s obzirom na predstojeću zimu.

Evropska komisija pozdravlja opredijeljenost vlasti Bosne i Hercegovine da ojačaju koordinaciju u upravljanju migracijama. U ovom kontekstu, Komisija će obezbijediti višeg eksperta da pruži podršku relevantnim koordinacionim strukturama.

Komisija sa zabrinutošću primjećuje da su postojeći prihvatni kapaciteti u Bosni i Hercegovini velikim dijelom nedovoljni. Komisija sa žaljenjem konstatuje da Bosna i Hercegovina nije predložila prikladne lokacije za dodatne prihvatne objekte, uprkos spremnosti Komisije da pruži neophodnu finansijsku podršku. Komisija apeluje na vlasti Bosne i Hercegovine da identifikuju prikladne objekte bez daljnjeg odlaganja.

Komisija je upoznata sa opredjeljenjem vlasti Bosne i Hercegovine da osiguraju efikasno funkcionisanje postojećih privremenih prihvatnih centara i apeluje na vlasti Bosne i Hercegovine da bez odlaganja premjeste migrante i izbjeglice sa neprikladne lokacije Vučjak.

Komisija ističe da je potrebno osigurati i zaštititi dostojanstvo i sigurnost svih osoba, posebno onih najugroženijih, te ponavlja svoju zahvalnost za rad humanitarnih partnera čije aktivnosti moraju biti potpomognute. Komisija izražava spremnost da nastavi pružati dodatnu podršku pogođenim zajednicama.

Sastankom je predsjedavao gospodin Christian Danielsson, generalni direktor Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju. Na sastanku je takođe učestvovala gđa Monique Pariat, generalna direktorica Generalne direkcije za evropsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći. Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodio je ministar sigurnosti gospodin Dragan Mektić i uključivala je predstavnike različitih nivoa vlasti, posebno Unsko-sanskog kantona.

Osnovne informacije

Gotovo 36.000 izbjeglica i migranata ušlo je u Bosnu i Hercegovinu od januara 2018. godine, prema procjenama vlasti. Trenutno je u zemlji prisutno oko 7.400 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskom kantonu. Približno 4.100 je smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje finansira EU.

Evropska unija je od 2007. godine pružila pomoć Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 48,6 miliona evra u oblasti migracija i upravljanja granicama kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA). Zemlja je takođe koristila sredstva iz regionalnog IPA programa „Podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama“ u vrijednosti do 14,5 miliona evra.

Ukupna pomoć koju je Evropska unija pružila Bosni i Hercegovini od 2018. godine u suočavanju sa povećanim migracionim prisustvom iznosi 24 miliona evra (20,2 miliona eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć i 3,8 miliona evra humanitarne pomoći). Pored ovoga, obezbijeđena je i pomoć u iznosu od 24,6 miliona evra koje je Evropska unija obezbijedila Bosni i Hercegovini u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama od 2007. godine.

 


Frontal
Twitter
Anketa

Da li visoki predstavnik Valnetin Incko treba da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH?

Rezultati ankete
Blog