Svijet

Peta međunarodna zdravstvena kriza u svjetskoj istoriji proglašena u Kongu

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je smrtonosnu epidemiju ebole u Kongu hitnom međunarodnom zdravstvenom situacijom.

Epidemija je proglašena nakon što se virus ove nedjelje proširio na grad Gomu od dva miliona ljudi, koji se nalazi na granici s Ugandom, a prema tvrdnji kongoanskih zvaničnika ebolu je u grad donio sveštenik koji je koristio nekoliko lažnih imena.

„Pastor koji je donio ebolu u Gomu koristio je nekoliko lažnih imena kako bi sakrio identitet dok je putovao prema gradu“, kazali su neimenovani zvaničnici Konga, prenosi AP.

Navodi se da je SZO, koja je epidemiju proglasila juče, dan prije toga objavila da je taj muškarac preminuo i da zdravstveni radnici nastoje da što pre pronađu desetine ljudi sa kojima je bio u kontaktu, uključujući i one koji su sa njim bili u autobusu.

Ministar zdravstva Konga Oli Lunga usprotivio se proglašavanju te epidemije hitnom zdravstvenom situacijom.

„Prihvatamo odluku stručnog komiteta, ali se nadamo da ta odluka nije doneta pod pritiskom određenih grupa koje žele da na ovaj način prikupe sredstva za određene humanitarne aktere“, rekao je Ilunga.

Ovo je peta međunarodna zdravstvena kriza u svjetskoj istoriji. Prethodne su proglašene povodom razarajuće epidemije ebole u zapadnoj Africi, koja je trajala od 2014. do 2016. godine i odnijela više od 11.000 života, kao i zbog virusa zike u Amerikama, pandemije svinjskog gripa i dječje paralize.

 

Izvor: spuntik.news
Twitter
Anketa

Какав је ваш животни стандард данас у односу на годину дана раније?

Rezultati ankete
Blog