FOTO

Mjesto gdje je vrijeme stalo 1943. godine: Tajnhem, britansko selo duhova (FOTO)

Pod izgovorom da mještani moraju privremeno da napuste svoja ognjišta, britanska vojska je preuzela kontrolu nad Tajnhemom, a stanovnicima nikada nije dozvoljeno da se vrate u svoje domove.

Tajnhem je selo duhova u južnom Dorsetu u Velikoj Britaniji. I dok su obično gradovi i sela napušteni i pretvoreni u jeziva naselja duhova uslijed vremenskih neprilika ili ratova, situacija u Tajnhemu je pomalo drugačija. Stanovnici ovog sela su se nadali da privremeno napuštaju domove, ali je istina da im nikada više nije dozvoljeno da se vrate.

O čemu se radi?

U novembru 1943. godine mještani Tajnhema su dobili obavještenje o hitnoj evakuaciji iz ratnog kabineta Vinstona Čerčila. Britanske snage su smatrale da je Tajnhem najpogodnija lokacija za pripreme za Drugi svjetski rat i iskrcavanja u Normandiji.

Mještanima je bilo naređeno da napuste svoje domove zbog bezbjednosti. Rečeno im je da će od 19. decembra njihovo selo biti pod vojnom kontrolom i da će morati da napuste domove na 28 dana. Stanovništvo je 17. decembra počelo da se pakuje u uvjerenju da će se ubrzo vratiti u svoje domove.

Međutim, mještanima nikada više nije dozvoljeno da se vrate u Tajnhem i do danas je selo ostalo pod kontrolom vojske.

Vikendice su u ruševinama, plemićke kuće odavno. Crkva i škola su dobro očuvane i unutar škole i dalje možete da vidite imena učenika iznad kukica na čiviliku, postere na zidu i radove djece. 

Danas je selo smješteno u velikoj vojnoj zoni koja se i dalje koristi za obuku bojevom municijom.

 

Izvor: nationalgeographic.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog