Svijet

Tetra Pak je postala prva kompanija koja je lansirala papirne slamke u Evropi

Tetra Pak je juče objavio da su kupci počeli testirati papirne slamke za pića u Evropi. Ovaj potez znači da je Tetra Pak prva kompanija za pakovanje kartonskih ambalaža koja je obezbijedila takve slamke u regionu.

Kompanija je takođe objavila svoju namjeru da objavi i podijeli svoje inovacije na razvoju papirne slame kako bi podržala industrijsku saradnju na pronalaženju alternative plastičnim slamkama za jednokratnu upotrebu za kartonske kutije za pića.

Adolfo Orive, predsjednik i izvršni direktor Tetra Pak-a je rekao: “Zadovoljni smo što smo razvili papirnu slamu koja je potpuno funkcionalna i zadovoljava međunarodno priznate standarde sigurnosti hrane. Ovo je važan korak u našoj viziji koji je u potpunosti napravljen od materijala za pakovanje na biljnoj bazi."


„Odlučili smo da se ne prijavljujemo za patentnu zaštitu na brojna tehnička poboljšanja koja smo napravili na opremi i materijalima, i umjesto toga stavljamo naše inovacije u javni domen. Da bi industrija postigla svoj zajednički cilj da se kreće ka kružnoj ekonomiji s niskim udjelom ugljika, cijela baza za snabdijevanje slamke za papir mora se brzo proširiti i rasti. Pozivamo sve dobavljače i kupce da koriste naše znanje i udružimo snage sa nama kako bi što brže povećali proizvodnju.”

Slamke su napravljene od FSC ™ sertifikovanog papira i može se reciklirati sa ostatkom paketa, a nova papirna slamka će biti dostupna u početku za ambalaže malih veličina koje se obično koriste za mliječne i napitke za djecu: Tetra Brik® Aseptic 200 Base i Tetra Brik® Aseptic 200 Baza kristala.

Terensko testiranje slamke počinje sa ograničenim količinama dok kompanija povećava proizvodne kapacitete u svojoj fabrici u Lisabonu, Portugalija.

Kompanija je takođe objavila da je procjenjivala tehnička dostignuća i radila sa brojnim tehnološkim liderima na istraživanju biorazgradivih opcija, kao što su polihidroksialkanoati (PHA), polimera izvedenog iz materijala na bazi biljaka koji je takođe biorazgradiv.


Izvor: diplomacyandcommerce.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog