Muzika i film

Џејмс Бонд – од мачо мушкарца до тамнопуте жене (ВИДЕО)

Умјесто црног одијела и ципела нови Џејмс Бонд ускаче у штикле. Ових дана у Италији и Великој Британији снима се 25. филм о Џејмсу Бонду који одлази у пензију. Kако најављују продуценти, Бонд жена сада преузима улогу тајног агента 007. Kако је за 57 година промијењен лик најпознатијег шпијуна од мачо-мушкарца до тамнопуте жене?

Послије Шона Kонерија, Роџера Мура и Пирса Броснана, као Џејмс Бонд би могла да се представи и једна жена. Лашана Линч, како јављају британски медији, биће прва глумица у улози најпознатијег тајног агента.

„Да је то питање постављено прије неких 20 година онда би то било веће изненађење. Међутим, сада је тај диктат маркетинга односно тај диктат бокс офиса наметнуо то да садржаји морају да имају прихватљивост за све групације. Тако да би ова нова промјена била само једна тачка, један преокрет у том низу промјена кроз који је пролазио Џејмс Бонд“, наводи сценариста и редитељ Саша Радојевић.

За безмало шест деценија често је мијењан лик најпознатијег филмског шпијуна и његових непријатеља. То је да агент 007 суперхерој и оличење мушкости није се доводило у питање.

„Једног момента је Џејмс Бонд постао јасан противник Совјетског Савеза, а онда је поново источни свијет постао нека врста опасности за Велику Британију и све то што представља Џејмс Бонд. Други аспект је оно што поједини критичари воле да наглашавају, а то је тај психо-аналитички моменат и тај његов однос према женама, он је само једном био ожењен у цијелом том серијалу који има више од 20 наставака“, набраја занимљивости Радојевић.

У 24 филма најпознатијег шпијуна играло је тек шест глумаца, а и његов лик су углавном креирали мушкарци. Историчарка Ивана Пантелић, која се бави правима жена, наводи да су за све ове године само двије жене биле сценаристкиње Џејмса Бонда.


„Ако посматрамо из тих неких идеалних модела нећемо доћи нигдје, али ако посматрамо из стања у пракси то је холивудска продукција, то је у потпуности индустрија, тржиште, отворено либералистичко тржиште, капиталистичко. Не можемо говорити ни о каквим хуманим мотивима ни о неким еманципаторским помацима и жељи за просветитељством. То је просто процјена тржишта. Ако је то информација коју добијамо да ће 007 бити жена и ако је тржиште спремно да прихвати жену као агенткињу онда је то охрабрујуће“, указује Ивана Пантелић.

И доказ да филмска индустрија из различитих разлога почиње да се бави питањима расе и полова. И све то у најпознатијем фимском серијалу – Бондологији.

И послије 57 година приказивања Џејмс Бонд и даље има обожаваоце широм свијета и и даље зарађује. Популарне марке шампањца, пива, сатова и аутомобила дају десетине милиона долара како би се њихови брендови на само неколико секунди појавили у филму о Џејмсу Бонду.

ВИДЕО ПРИЛОГ

Посљедњи фим са Данијелом Kрејгом у главној улози зарадио је више од милијарду долара. Тако се продуценти надају да би и ново остварење са женом у главној улози досегло исту популарност и наравно зараду.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog