Banja Luka

Бански двор засијао новим сјајем; спектакуларан концерт Тркуље и Миленковића (ФОТО/ВИДЕО)

Завршетак радова на обнови Банског двора обиљежен је синоћ симболичним паљењем амбијенталне расвјете и концертом виртуоза Стефана Миленковића и Слободана Тркуље уз пратњу симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније. Тиме је уједно озваничена и предаја апликације Бањалуке за европску престоницу културе 2024. године.

Симболично укључивање амбијенталне расвјете и наступи Миленковића и Тркуље, означили су завршетак обнове спољњег дијела Банског двора након којег је ова установа, један од најпрепознатљивијих симбола Бањалуке, засијала новим сјајем.


(Слободан Тркуља)


(Стефан Миленковић)

Спектакуларни концерт на отвореном одушевио је бројне посјетиоце. Програм је обухватио спој најљепших дјела класичне музике и модерног приступа традиционалној музици. 


Отварању реконструисаног Банског двора и концерту присуствовала је и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Предсједница Српске је рекла да су сви Бањалучани поносни на свој град који се стално гради и развија. Поручила је да ће развојни пројекти у највећем граду Српске бити настављени.


Посљедња реконструкција најпознатије бањалучке културне установа и једног од од њених симбола, била је 70-их година прошлог вијека, након разорног земљотреса 1969. године, у којем је оштећена ова установа.

Влада Републике Српске и Град Бањалука обезбиједили су три милиона КМ за спољно уређење Банског двора - комплетне столарије, фасаде, украса, крова.


Концерт на платоу испред Културног центра одржан је под слоганом "Супротности се привлаче".

Свјетски признате виртуозе класичне музике на виолини и бројним традиционалним инструментима, пратили су бањалучки симфоничари које су чинили музичари из Бањалуке, Бихаћа и Јајца, три града који су се заједнички кандидовали за престижну европску титулу.

44 музичара Бањалучке филхармоније, распоређени на сцени у необичном омјеру 20:24 додатно су нагласили жељу Бањалучана да баш за пет година њихов град буде овјенчан ласкавим насловом Европске престонице културе.

 

Извор: ртрс
Фото: Бански двор - Културни центар

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog