Politika

Čović: Formiranja vlasti neće biti do 14. septembra

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović kazao je nakon današnje sjednice stranačkog predsjedništva, održane u Mostaru, da smatra kako formiranja vlasti neće biti do 14. septembra, za kada je najavljen Kongres Stranke demokratske akcije.

"Sve preduslove za formiranje Savjeta ministara imamo punih pet mjeseci, ali od toga neće biti ništa do 14. septembra kada se održava Kongres SDA", kazao je Čović, dodavši da će poslije toga krenuti akcije potencijalnih partnera.

Napomenuo je da je za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH sve spremno i da je izborni zakon jedini uslov HDZ-a BiH.

"Izbor SDA je Fadil Novalić. Izbor HDZ-a je Jelka Milićević. Predložen je jedan set reformi. Prvi zakon u tom setu je izborni zakon. Očekujemo da ćemo naredne godine pobijediti na izborima u Mostaru", istakao je Čović.

Potvrdio je ponovo da između dvije stranake još uvijek ima hemije. 

Kada je riječ o Aluminiju, poručio je da se institucije ne mogu miješati u istragu vezanu za borbu protiv kriminala i korupcije, osim u domenu u kojem mogu da se miješaju.

"Politika se u to ne smije miješati. Neću komentarisati njihov rad. Očekujem vrlo skoro reakcije kada je riječ o Aluminiju", poručio je Čović.

Dodao je da su razgovarali s upravom Aluminija, da postoji jasna dinamika i da nema prolongiranja. 

"Program restrukturisanja treba da se završi do 31. jula. Treba biti definisano šta uraditi u ljevaonici, šta u anodama, šta u elektrolizi. Na idućoj sjednici će biti predstavnici Vlade FBiH kako bi mogli donijeti nužne odluke", kazao je on. 

Napominje kako su prepoznali jednu, drugu i treću grupu zaposlenika Aluminija i da traže rješenja za sve.

"Ono što se tada usvoji biće transparentno predloženo javnosti. Treba staviti na papir, mora biti do kraja podložno sudu javnosti", istakao je Čović.

Na današnjoj sjednici stranačkog predsjedništva razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji, Aluminiju, problematici u vezi s migrantskom krizom, rezultatima unutarstranačkih izbora...

"Dotakli smo se svih iskušenja, zbog neuspostave vlasti", istakao je predsjednik HDZ-a BiH.

 

Izvor: klix.ba
Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog