BiH

Od "ukazanja Gospe" do razvijenog turizma u Međugorju

Od prvog "ukazanja Gospe" do danas Međugorje je zaradilo nekoliko milijardi evra - u tom malom mjestu živi oko četiri hiljade ljudi, a za posjetioce je obezbijeđeno 20.000 kreveta, navode hrvatski mediji.

Prema podacima poznavaoca "međugorskog ukazanja" Vencela Čuljka, od 1981. godine i prvog "ukazanja" do 2013. Međugorje je zaradilo 2,85 milijardi evra, a smještajni kapaciteti su u tom periodu zabilježili 65 miliona noćenja.

Kako prenosi portal "Indeks", cijela Hrvatska je u rekordnoj 2018. godini imala oko 106 miliona turističkih noćenja, Dubrovnik ima oko četiri miliona noćenja godišnje, a malo Međugorje gotovo dva miliona.

Hodočasnici u prosjeku ostavljaju 45 evra dnevno, a ni Katolička crkva se ne može požaliti - čak i bez donacija, do sada je u Međugorju zaradila više od 300 miliona evra.

Sve to, uprkos činjenici da Vatikan nikada nije Međugorje priznao kao službeno svetilište, navodi portal i napominje da se svi "vidioci Gospe" bave hodočasničkim turizmom, te da niko od njih nije otišao u crkvene poslove.

Gospa je u Međugorju imala, do sada, oko 40.000 ukazanja, što Međugorje čini rekorderom, s obzirom na to da je u najvećem marijanskom svetilištu, u Lurdu, bilo 18 ukazanja, a u Fatimi tek šest.

 

 

Izvor: Srna 
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog