Zanimljivosti

Mir i ljubav su i dalje potrebni svijetu, ali „Vudstoka 50“ neće biti (VIDEO)

Organizatori su saopštili da je zvanično otkazan festival „Vudstok 50“, koji je trebao da bude održan u avgustu povodom obilježavanja 50 godina od prvog istoimenog festivala.

Tog 15. avgusta 1969. godine, oko 450 hiljada mladih okupilo se na napuštenoj farmi kraj Bijelog jezera u Betelu u državi Njujork, da uz muziku najpopularnijih bendova i pjevača pošalju svetu poruku ljubavi i mira.

VIDEO PRILOG

Trodnevni festival, čiji je slogan bio „Vodimo ljubav a ne rat“, jedinstven je protest zbog rata u Vijetnamu, rasne diskriminacije. Teoretičari smatraju da će ostati zabilježen u istoriji kao festival hipi kontrakulture, i vjerovanja mladih da je muzikom moguće promijeniti svijet i učiniti ga boljim mjestom za život.

Niko od organizatora nije očekivao da će nekoliko dana ranije svi dolazni putevi biti zakrčeni, zbog čega su mnogi ostavljali kola i dolazili pješke na farmu, gdje su podizali šatore i kupali se u jezeru.

Ni ulaznice nisu bile odštampane, a ograde, bina i kapije nisu bili ni u začetku. S obzirom na to da je došlo deset puta više ljudi nego što se očekivalo, organizatori su poslije prodatih 100 hiljada ulaznica, festival proglasili besplatnim.

Sociološki fenomeni Vudstoka i danas su tema mnogih naučnih radova. Tumači se i kao borba za građanska prava, promovisanje jednakosti. Što se muzike tiče, ona je postala simbol ne samo tih burnih 60-tih već i svih decenija poslije toga. Jer, i dalje su mir i ljubav potrebni svijetu.

 

Izvor: RTS

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog