Politika

Zvizdić od sutra na čelu izvršne i zakonodavne vlasti u BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić od sutra će zvanično, po sili zakona, postao i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Mandat Borjane Krišto (HDZ BiH) kao predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH započeo je 6. decembra 2018. godine i trajao je do 5. augusta 2019. godine kada je predsjedavanje preuzeo Denis Zvizdić (SDA).

Naime, predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH kao i predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH rotiraju se svakih osam mjeseci, isto kao i članovi Predsjedništva BiH.

Zvizdić će se na poziciji predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH zadržati sve do 5. aprila 2020. godine kada će predsjedavanje od njega preuzeti Nebojša Radmanović (SNSD).

Važno je istaći kako Zvizdić prima platu samo kao predsjedavajući Savjeta ministara BiH te da za razliku od svojih zamjenika u PSBiH još uvijek nije imenovao šefa kabineta i savjetnike u PSBiH iako na to ima pravo. Zvizdić će kabinet formirati tek kada se imenuje novi saziv Savjeta ministara BiH.

Inače, mandat Borjane Krišto ostati će upamćen po tome što je rijetko kada sazivala sjednice državnog organa zakonodavne vlasti. Poslanici od 6. decembra 2018. godine, odnosno od dana konstituisanja Predstavničkog doma PSBiH, nisu održali nijednu redovnu sjednicu niti su usvojili ijedan akt koji bi omogućio bolji život građanima BiH.

Sve vrijeme parlamentarci su redovno primali plate i ostale naknade za svoj nerad, a neki od njih čak su iskoristili i godišnje odmore.

Zanimljivo je da će se sve do oktobra 2019. godine na ključnim pozicijama u Parlamentarnoj skupštini BiH nalaziti bošnjački politički predstavnici. Naime, do 27. oktobra 2019. godine na mjestu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nalaziće se Bakir Izetbegović.

 

Izvor: klix
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog