Politika

“Voren Kristofer je tražio da ne zauzimamo Banjaluku”: Šta o kraju rata u Bosni sada kaže Mate Granić

Najdugovječniji Tuđmanov ministar Mate Granić napisao je knjigu “Diplomatska oluja” u kojoj je, pored brojnih drugih tema, pažnju posvetio samom kraju zajedničkih akcija hrvatske vojske i armije BiH na prostoru Republike Srpske.

Po njegovom svjedočenju, američki državni sekretar Voren Kristofer spriječio je zauzimanje Banjaluke posle akcije “Oluja”, iako je vojska došla na 23 kilometra od tog grada, a izvidnica čak i na 17.


U dugom, 45-minutnom telefonskom razgovoru Granić je pokušao da ubijedi Kristofera da bi ulazak u Banjaluku predstavljao “konačnu pobjedu”, ali je američka strana imala više štihova u ruci tokom tih pregovora.

“Bio sam na Korčuli u tom trenutku, a američki ambasador Piter Galbrajt, koji je podržavao naše zajedničke akcije, više puta me je upozoravao da moramo da ubrzamo vojne operacije jer bi Ričard Holbruk mogao da zahtjeva od Tuđmana da stanemo. Bio je 14. oktobar kada me nazvao Kristofer i rekao – Mate, moram da vas zamolim da stanete.

Naše su procjene da će vašim zauzimanjem Banjaluke nastupiti humanitarna katastrofa i da će 300-350 hiljada Srba sa tog područja otići u SRJ i potpuno je destabilizovati. Izgubićemo Miloševića kao pregovarača u mirovnim pregovorima, doći će neko još gori od njega i nismo sigurni da ćemo u tom slučaju moći da organizujemo mirovne pregovore. Osim toga, predviđamo da bi oko 100 hiljada Srba došlo u područje Istočne Slavonije i Baranje pa bi otpala i bilo kakva mogućnost mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Čak bismo morali i da ih branimo snagama NATO-a.”

Granić navodi da je pažljivo saslušao sagovornika, sa kojim je bio u odličnim odnosima, i zaključio da su Amerikanci već odlučili.

“Ne žele potpuni poraz Slobodana Miloševića, imaju obveze prema Ruskoj Federaciji, Velikoj Britaniji i Francuskoj…”, navodi Granić.

Granić navodi da je tražio samo 48 sati, ali da se američki državni sekretar “nije dao”.

“Otvoreno i jasno mi je rekao da oni, Amerikanci, imaju obveze prema Kontakt grupi i da žele da završe rat isključivo mirovnim pregovorima. Dodao je kako će nam pomoći u procesu reintegracije hrvatskog Podunavlja. Na kraju sam mu rekao da o tome, prema našem Ustavu, može odlučiti samo predsjednik Tuđman i da ću ga odmah obavjestiti o svim detaljima našeg razgovora. Pozdravili smo se te sam odmah nazvao predsjednika Tuđmana.”

Ipak, Tadašnji predsjednik Hrvatske već je obavio sličan razgovor.

“Predsjednik me saslušao i kazao – Mate, prije dvadesetak minuta nazvao me je Ričard Holbruk i tražio mi isto. Pristao sam da stanemo. Ne možemo da uđemo u sukob s Amerikancima. Naša je vojska u BiH, a Hrvatska još nije cijela oslobođena. Obećao mi je američko partnerstvo i pomoć oko mirne reintegracije”, zaključuje priču Granić.

Tako je, prema Granićevim riječima, američka administracija spriječila “osvajanje” Banjaluke, grada koji danima nije imao električnu energiju, sve hidroelektrane na Vrbasu bile su zauzete, a u gradu je bilo više od 50 hiljada izbeglica.

 

Izvor: nedeljnik

Twitter
Anketa

Da li stanovnicima Republike Hrvatske treba uvesti karantin u trajanju od 14 dana pri ulasku u BiH kao što je Hrvatska uvela stanovnicima BiH?

Rezultati ankete
Blog