FOTO

Najljepši na svijetu? Stadion u evropskom selu koji treba vidjeti barem jednom u životu (FOTO)

Stadion Henningsvæ u istoimenom norveškom selu, koje broji petstotinjak stanovnika, okružuju nazubljeni vrhunci i čarobna priroda, a mnogi ga smatraju najljepšim na svijetu.

Norveška grupa ostrva Lofoti tek je 2007. godine putem na mostovima povezana s ostatkom zemlje, a ranije su bili dostupni samo trajektom. Ali bez obzira na udaljenost, čest je gost na popisima mjesta na svijetu koje treba posjetiti barem jednom u životu.

Iako leže sjeverno od polarnice, zbog sjevernoatlantske struje klima je umjereno blaga – prosječna temperatura u januaru kreće se oko nule, a u julu se penje na oko 12 °C. More oko Lofota jedno je od najznačajnijih norveških ribolovnih područja pa ne čudi da se se stanovnici većinom bave ribolovom i preradom ribe.

Ali zaljubljenicima u fudbal Lofoti su zanimljivi i zbog fascinantnog stadiona. Wembley, Camp Nou ili Maracana legendarni su, ali „nazovimo ga“ stadion Henningsvæ u istoimenom selu koje broji petstotinjak stanovnika na ostrvu mami izuzetnom ljepotom. Na njemu igraju rekreativci iz fudbalskog kluba Henningsvær IL i djeca.

Nevjerovatno je da igrači uspiju zadržati koncentraciju s obzirom na ljepote koje ih okružuju. Stjenovito ostrvo obrubljuju dramatični nazubljeni vrhunci, a oko igrališta se nalazi tek komadić asfalta koji služi za parkiranje te drvene konstrukcije za sušenje bakalara. I samo selo plijeni pažnju zbog predivne arhitekture, ljupkih drvenih kućica i malih umjetničkih galerija.

 

Izvor: punkufer.dnevnik.hr 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog