Politika

Dodik: Koalicioni partneri saglasni oko sporazuma koji su juče potpisali SNSD, HDZ i SDA

U Banjaluci je održan sastanak čelnika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj koju čine SNSD, DNS, SP, Demos, Ujedinjena Srpska i NDP.

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je na pres konferenciji da su se koalicioni partneri danas saglasili oko sporazuma koji su nakon devet mjeseci lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA potpisali juče u Sarajevu.

- Koalicioni partneri su saglasni - svi elementi sporazuma u skladu sa aktima Srpske i sa Rezulocinom o vojnoj neutralnosti - naglasio je Dodik.

Govoreći o NATO rekao je da saradnja nije sporna, ali da članstvo nije prihvatljivo.

- Vjerujemo da će Savjet ministara uskoro biti formiran. Nepotrebno dugo se čekalo - rekao je Dodik ističući da su stvoreni svi temeljni uslovi kako bi se formirao Savjet ministara.

"Mi ćemo kao koalicija se nakon imenovanja okupiti i dogovarati shodno našim pozicijama. Ovo je bilo nepotrebno čekanje jednog dogovora, mi nismo imali nikakvo uslovljavanje niti smo tražili da se ikakva pitanja problematizuju samo smo smatrali da je priča koja je nametnuta od političkog Sarajeva vještački nametnuta. Atmosfera među njima je na početku godine bila veoma konfuzna i nisu znali ko ima dominantnu političku snagu za predstavljanje Bošnjaka. Sada su stvoreni svi temeljni uslovi da se formira Savjet ministara i realizacija drugih pitanja koje ste vidjeli tamo", naveo je on.

Govoreći o samom sporazumu i različitim interpretacijama, Dodik je poručio:

"Vuk Karadžić je rekao da se čita i tumači onako kako piše. Nemojte me pitati šta znači. Ono što piše. A šta ne piše, nema. Tako bi trebalo da bude. Ono što piše, to je to, ono što ne piše, nije to. Čitajte onako kako piše, pustite ove iz OHR-a koji su tumačili duh. Ovdje nema duha, postoji samo slovo ovog sporazuma".

Izjavio je danas da vjeruje da će doći do formiranja vlasti na nivou Bosne i Hercegovini u zadatom roku te je odbacio optužbe lidera SDS-a Mirka Šarovića da je juče potpisani sporazum njegova kapitulacija.

"Mogli ste jasno da čujete da je ovo usaglašeno sa našom rezolucijom vezano za vojnu neutralnost. Nemam potrebu da se pravdam. Šarović je poznat po tome, očigledno da ga je to pogodilo, pa nije mogao reagovati odmah, čekao je jedan dan da mu neko sugeriše šta bi bilo dobro da kaže. Izdali smo njegovu izdaju, to je tačno pa smo dogovorili da će biti formiran Savjet ministara i uvjeren sam da će tako biti", naveo je Dodik.

Lideri stranaka koje čine vlast u Republici Srpskoj danas su se obratili javnosti poručivši da apsolutno stoje iza principa koje sadrži sporazum o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Prvi čovjek NDP-a Dragan Čavić kazao je da je sporazum ''za pozdraviti'' te da je bio upoznat s detaljima traženja rješenja u proteklom periodu.

''Sporazum nastavljen u okvirima rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske. Unapređenje odnosa s NATO-om ne znači članstvo, aktivnosti ne određuju članstvo. Rezolucija je precizna u tom smislu. U svakoj varijanti sve se završava referendumom. I posebno je bitno sa stanovništa budućih aktivnosti da se ponovo uključuje Predsjedništvo. Sva pitanja odbrane se donose po Zakonu odbrane i bez konsenzusa nema rješenja'', rekao je Čavić.

 

Izvor: rtrs/N1

Blog