Zanimljivosti

Nebu pod oblake: Život na vrhu tržnog centra

Na prvi pogled Kosmo-park u Džakarti izgleda idilično. To je naseljeno mjesto u kome ljudi žive uobičajeno.

Lijepo uređeno naselje u kome stanovnici obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti. Djeca uživaju u igri i vožnji bicikala, odrasli u šetnji ulicama i pogledu na lijepo uređene drvorede, bazene i teniske terene. Moderni i prostrani stanovi su prepoznatljivi za ovo naselje.

I ništa tu ne bi bilo čudno osim činjenice da se ovo moderno naselje nalazi ni manje - ni više nego na vrhu jednog tržnog centra.

Tržni centar ima deset spratova, a na njegovom vrhu odvija se potpuno drugačiji život od onog užurbanog na ulicama ispod. Da bi stigli dole, stanovnici ovog naselja moraju da se spuste niz specijalno napravljen put. Naselje je okruženo metalnom ogradom kako niko ne bi pao sa velike visine, piše Gardijan.

Kosmo-park je izgrađen prije 10 godina, ali je za njega šira javnost čula tek prošlog mjeseca kad je jedan korisnik Tvitera objavio fotografiju kompleksa snimljenu iz ptičje perspektive. Fotografija je pokrenula veliku raspravu između ostalog i o tome koliko je pametno praviti ovakve moderne komplekse za život i šta bi se desilo u slučaju zemljotresa.



Indonezijski glavni grad se suočava s problemom prenaseljenosti, ogromnih gužvi na ulicama, zagušenja saobraćaja i zagađenog vazduha. I dok je život u Džakarti sve teži, upravo zbog ovakvih uslova koji dodatno opterećuju stanovnike ovog grada, s druge strane stanovnici ovog naselja na nebu kažu da uživaju.

“Ovo je prelijepa oaza”, kaže Fazila Kapasi dok šeta uz svog sina koji vozi bicikl. “Ima mnogo otvorenog prostora, u centru je, a sigurno je. Komšiluk je divan", ističe Fazila Kapasi.

Ovo naselje inače privlači i sve veći broj stranaca koji rado dolaze da vide ovo arhitektonsko čudo.

 

Izvor: B92 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog