Zanimljivosti

Izgubljeni zapisi i pisma Kafke vraćena u Izrael (FOTO)

Dugogodišnja borba za objedinjavanje radova priznatog češkog autora Franca Kafke završena je nakon što je posljednja izgubljena zbirka radova vraćena u Izrael.

Franc Kafka jedan je od najznačajnijih čeških pisaca jevrejskog porijekla, kojeg kritika danas smatra jednim od najvećih autora XX vijeka. Tokom njegovog života samo mali dio Kafkinih djela je objavljen.

Kafka je svoje neobjavljene spise ostavio bliskom prijatelju Maksu Brodu i zamolio ga da sve spali. Brod je preuzeo njegove zapise, ali ih nikada nije spalio. On je, naprotiv, završavao njegova djela i objavljivao. Zahvaljujući njemu Kafka je nastavio da živi kroz svoja djela.

U svom testamentu zapise koje nije stigao da dovrši i objavi Brod je ostavio
Nacionalno biblioteci u Izraelu. Brod je čitavu arhivu ostavio svojoj sekretarici Esteri Hoffe i zamolio je da se pobrine da stignu do Nacionalne biblioteke.

Međutim, ona je zadržala radove sve do svoje smrti 2007. godine, čuvajući neke od njih u svom stanu u Tel Avivu, a druge u trezorima u Izraelu i Švajcarskoj. 1988. prodala je rukopis „Proces“ za 2 miliona dolara.

Kada je gospođa Hoffe umrla, Nacionalna biblioteka je apelovala na njene ćerke da ispoštuju posljednje Brodove želje i daju im preostale rukopise. Međutim, njihov zahtev je odbijen, i sljedeće godine su započeli pravni postupak.

Na kraju je Vrhovni sud Izraela stao na stranu biblioteke i naredio da im predaju spise. Nakon presude Vrhovnog suda, otvoreni su trezori banke u Izraelu koji sadrže neke rukopise, a istražiteljima su dozvolili da potraže i stan gospođe Hoffe u Tel Avivu.

Kada su pretražili stan, otkrili su da su na nekim spisima spavale mačke i da su ih oštetile, dok su drugi čuvani u frižideru. Preostalih šezdeset fascikli s tekstovima Kafke i njegovog prijatelja i biografa Broda u Izrael je vratila Švajcarska banka iz Ciriha nakon odluke švajcarskog suda da se otvore sefovi u kojima su se ti materijali čuvali decenijama.

 

Ovim postupkom je završena 11 godina duga pravna saga između Izraela, Švajcarske i Njemačke.

Među dokumentima su tri različite verzije Kafkine nedovršene novele "Pripreme za vjenčanje na selu“, bilježnica u kojoj je vježbao hebrejski, stotine pisama Brodu i drugim prijateljima, skice i crteži, putopisi i misli koje je zapisivao.

Radovi će biti digitalizovani i objavljeni u online formi.



Izvor: bbc

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog