Svijet

Luksemburg bi mogao postati prva zemlja EU koja će u potpunosti legalizovati kanabis

Luksemburg bi mogao postati prva zemlja EU koja će u potpunosti legalizovati kanabis.

U intervjuu za "Politico", ministar zdravlja Luksemburga Etienne Schneider potvrdio je planove svoje vlade da legalizuje proizvodnju i konzumaciju kanabisa u rekreativne svrhe, dok je druge evropske zemlje pozvao da učine isto.

„Ova politika droge koju smo imali tokom posljednjih 50 godina nije uspjela“, rekao je Schneider za Politico. "Zabranom svega učinili smo to još zanimljivijim mladima."

"Nadam se da ćemo svi dobiti otvoreniji stav prema drogama", dodao je Schneider, pozivajući se na druge zemlje EU.

Prema Evropskom centru za praćenje droga i zavisnosti o drogama, sve države članice EU trenutno posjedovanje kanabisa za ličnu upotrebu tretiraju kao prekršaj.

Planovi za legalizaciju kanabisa bili su sastavni dio koalicijskog sporazuma 2018-2023 aktualne vlade u Luksemburgu.

"Glavni ciljevi biće dekriminalizacija ili čak legalizacija pod uslovima koje treba definisati, proizvodnja na nacionalnom teritoriju kao i kupovina, posjedovanje i konzumiranje rekreativnog kanabisa za ličnu upotrebu odraslih stanovnika", navodi se u sporazumu.

U dokumentu se spominju i drugi ciljevi, uključujući „distanciranje potrošača od ilegalnog tržišta, smanjenje psiholoških i fizičkih opasnosti s tim u vezi i borba protiv kriminala na nivou snabdijevanja“.

Koalicijski sporazum nadalje predviđa "uspostavljanje nacionalnog lanca proizvodnje i potrošnje pod kontrolom države koja ima za cilj garantovati kvalitet proizvoda".

"Prihodi od prodaje kanabisa uložiće se prvenstveno u prevenciju, svijest i brigu o širokom području zavisnosti", navedeno je u sporazumu.

Ministarstvo zdravstva Luksemburga nije odmah bilo dostupno za komentar statusa planiranog zakonodavstva.

"Ne radi se o promociji upotrebe kanabisa, nego o zaštiti zdravlja i sigurnosti građana i mladih posebno", navodi ministarstvo na svojoj web stranici.

 


Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog