VIDEO

Zbog filma malog Jakova cijeli svijet će čuti za Svetog Savu (VIDEO)

Pobjednik ovogodišnjeg „Bizantfesta“, jedinog svjetskog onlajn festivala pravoslavnog filma, je „Tron Svetog Save“ četrnaestogodišnjeg režisera iz Srbije Jakova Popova.

Film je posvećen 800-godišnjici autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve, a mladi reditelj uradio ga je uz pomoć roditelja i četvoro braće i sestara.

Festival je osnovao Kris Vlahonasios, australijanac grčkog porijekla, koji se trudi da svijetu predstavi značaj pravoslavnog filma. U uži izbor ovogodišnjeg takmičenja ušli su autori iz Australije, Grčke, Kanade, SAD, Gruzije, Rumunije i Srbije, a publika je mogla da ih vidi u parohijama u Australiji, u SAD i u Srbiji. Pobjednik, mladi autor iz Srbije, žiri je oduševio prije svega plastičnom animacijom od plastelina, tehnikom koja je u vremenu buma kompjuterske animacije, gotovo zaboravljena.

Četrnaestogodišnji Jakov Popov imao je priliku da radi najjednostavniju kompjutersku 2D animaciju, a planira da se oproba i u komplikovanijim poduhvatima.

„Time ću se sigurno baviti u budućnosti, ali ’stop-moušn‘ je svakako zanimljiviji“, kaže mladi reditelj za Sputnjik.

„Snimanje figura od plastelina ili od kolaž tehnike mnogo je zabavnije i bolje je njih praviti; bolje je da držiš u rukama svoju tvorevinu, nego kad crtaš na kompjuteru i pomjeraš njime. Uopšte nije isto“, objašnjava nam ovaj dječak-umetnik.

Iza sjajnog kratkog filma o životu Svetog Save i o stvaranju Srpske Pravoslavne Crkve zapravo stoji cijela mnogobrojna porodica Popov, jedinstvena po tome što se animacijom bavi u svom studiju „Dom Animacije“.

„Kada osmislimo film, svi dajemo ideje i neka dobra rješenja, a onda ja to razradim u priču, dodam neke svoje ideje i stavim sve na papir. Koristim, naravno, i njihove ideje. Ima i nekih rješenja o kojima zajednički pričamo, da li može ovako ili onako“, kaže Jakov, koji na jesen polazi u prvi razred Karlovačke gimnazije.

Film je djelimično nastao na radionicama u okviru pravoslavne vjeronauke i časova srpskog jezika pri hramu Svetih Ćirila i Metodija u Ljubljani. Glava porodice, Serjoža Popov, bavi se ikonopisanjem, pa otud i veliko interesovanje djece za ovu tematiku. Scenario je napisala mama Zlata.

„Supruga i ja i naših petoro dece — svi radimo u tom studiju. Pošto su im uzrasti različiti, kao i interesovanja, onda dvoje najmlađih od plastelina prave figure ili pozadine; Sara je naša druga po starini ćerka, ona radi montažu zajedno sa mnom. Jakov radi modelovanje, a on nam je i glavni animator i reditelj“, objašnjava otac nagrađenog autora.

Prvo mjesto na „Bizantfestivalu“ samo je jedna od nagrada koju je osvojila ova kreativna porodica iz Sremskih Karlovaca.

Na prestižnom ruskom festivalu „Bronzani vitez“, održanom u maju u Tomsku, sva tri filma ove neobične porodične manufakture su nagrađena. Prvu nagradu u kategoriji „Najbolji animirani film“ dobio je film „Djeca Svetom Savi“, koji je posvećen ruskom svetitelju. Drugu nagradu u kategoriji „Planeta Djetinjstvo“ dobio je film „Kisunja i Krisunja“, koji je takođe režirao Jakov. Osvojili su i drugu nagradu u kategoriji „Najbolji film na temu međunarodnih odnosa i jedinstva“ sa filmom „Pravo na Pravoslavlje“, koji je rađen na radionicama u Istočnom Sarajevu.

Na „Pokrovu“ u Kijevu prošle godine predstavili su film koji su takođe radili u Ljubljani, o Svetom Ćirilu i Metodiju — „U početku bješe slovo“, koji su rediteljski potpisali Jakov i mama Zlata. Osvojili su prvo mjesto.

Serjoža Popov za Sputnjik objašnjava da je veza sa ruskim prijateljima iz svijeta filma zapravo odredila ovu porodicu da se bavi ovim vidom animacije.

„U studiju ’Pilot‘ u Moskvi rade naši prijatelji, koji su nas zapravo uključili u ovo, oni su nas podstakli da radimo animaciju. To su djevojke iz jedne porodice, one su sada već profesionalni animatori, a upoznali smo se prije 10 godina. Oni su takođe imali svoj dječiji studio, to je porodica sa četiri ćerke, oni su nas podstakli; takođe su počeli time da se bave zbog svoje djece“, kaže najstariji Popov.

Na šestom ”Animator festu” u Jagodini film ”Pakosni sneško” Jakova Popova osvojio je specijalnu nagradu.

Umjetnička djela porodice Popov redovno bez daha ostavljaju i gledaoce i žiri festivala u Jaroslavlju, a nadaju se da će uskoro u Sremskim Karlovcima ugostiti najmlađe animatore iz Rusije. Bave se i izdavaštvom — štampaju knjige za djecu.

Film „Tron Svetog Save“ nastao je u projektu koji je finansiralo Ministarstvo za dijasporu. Sada putuje po festivalima, a na internetu svako može da ga vidi, što i jeste cilj projekta. Bilo bi korisno da ga podrži i Ministarstvo prosvete, jer je njegova tematika izuzetno važna za očuvanje naše duhovnosti i tradicije, a namenjen je svim uzrastima djece.

 

Izvor: sputnik.news
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog