Svijet

Velika Britanija povlači diplomate iz EU

Britanske diplomate povući će se iz institucionalnih struktura vlasti EU u Briselu u roku od nekoliko dana, prema planovima koje će izraditi Dauning Strit, piše britanski Gardian.

U pokušaju da pojača poruku da Velika Britanija izlazi iz EU do 31. oktobra, „učini ili umri“, Ujedinjeno Kraljevstvo će prestati prisustvovati svakodnevnim sastancima koji obavještavaju o odluci bloka.

Taj potez o kojem se raspravljaju britanski zvaničnici kažu da je u skladu s prvom izjavom Borisa Džonsona u Predstavničkom domu, u kojoj je rekao da će "ukloniti" britansku diplomatiju iz poslova EU.

Kritičari su se usprotivili tome da će simbolična šetnja Ujedinjenim Kraljevstvom samo ostaviti zaslijepljene odluke i u konačnici naštetiti nacionalnom interesu.

Sastanci radne grupe EU na kojima se očekuje da britanski diplomati zauzmu svoje mjesto zajedno sa ostalih 27 država članica baviće se pitanjima sigurnosti, panevropskog odgovora na sve buduće krize koje uključuju civile, vanjske poslove i zaštitu interesa potrošača.

U stalnom predstavništvu Velike Britanije u Briselu ima oko 150 diplomata koji lobiraju za britanske interese tokom izrade stavova i propisa EU.

Džonson je rekao da obje strane trebaju prepoznati „stvarnost“ kojom se "nacionalno učestvovanje" Velike Britanije u Evropskoj uniji" bliži kraju.

Iako Velika Britanija nije igrala svoju uobičajenu punu ulogu na sastancima u oblastima o budućnosti EU, uključujući u raspravama o proračunu bloka, ona je aktivan igrač na drugim poljima, poput spoljnih poslova, od referenduma o Bregzitu 2016. godine.

Diplomate iz EU rekli su da će žaliti zbog odluke britanske vlade da prerano napusti briselske institucije u kojima su diplomate iz Velike Britanije izgradile veliku reputaciju.

„Nekada su ovdje bili najcjenjeniji diplomatski korpus“, rekao je jedan diplomata. „To je umanjeno tokom vlade Dejvida Kamerona, ali stav britanskog predstavnika uvijek je bio važan. Čak i u područjima u kojima Velika Britanija nije imala snažno nacionalno stajalište, imali bi ideje da riješe problem. "

Portparol vlade je rekao: „Napuštamo EU bez obzira na okolnosti 31. oktobra. Stoga ima smisla preispitati naše prisustvo na sastancima EU kako bismo bili sigurni da najbolje koristimo vladino vrijeme. Taj proces je u toku. "

 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog