Zanimljivosti

Roleks prvog Džejms Bonda uskoro na aukciji

Sat Roleks kojeg je Šon Koneri nosio na snimanju prvog filma o Džejms Bondu, Dr. No, uskoro će se naći na aukciji, piše Si-En-En.

I dok sat ne sadrži laserski rezač, detonator ili bilo koje druge skrivene gedžete, prema procjenama bi još uvijek mogao da dostigne cijenu od 280.000 dolara.

Vjeruje se da je ovaj sat proizveden 1958. godine. Četiri godine kasnije Koneri je tokom svog prvog izleta kao britanski špijun nosio verziju sata - "Rolekx Submariner 6538", koji je dobio nadimak "Džejms Bond podmornica".

Aukcijska kuća koja se nalazi iza prodaje (Sotheby's) napominje da je smeđi brojčanik sata izblijedio, iako su oznake svjetlosnog sata ostale netaknute. Artikal je "bez značajnih oznaka i ogrebotina", prema prodajnom katalogu.

Čak i bez filmskih veza, sat bi još uvijek bio od vrijednosti za kolekcionare, rekli su iz aukcijske kuće. Ovaj predmet opisuju kao "nevjerojatno rijetku varijaciju već visoko prikupljive kolekcije satova", procjenjujući da će se prodati za između 180.000 i 280.000 dolara.

I ostali Bondovi glumci, uključujući Rodžer Mura, Timoti Daltona i Džordž Lejzenbi, takođe su nosili Rolekse na ekranu - premda su se ponekad prikazivali satovi koji sadrže složene uređaje, uključujući kružnu pilu i daljinski detonator.

Ovosedmična internetska prodaja, koja se u srijedu otvara licitacijama, nudi još 13 Roleksa, pored luksuznih satova Omega, Heuer i Patek Filipe. U četvrtak će se potpuno obnovljeni "Aston Martin DB5", koji je Bond koristio 1964. u „Goldfingeru“, naći na aukciji u Montereju u Kaliforniji, gdje se očekuje da će privući ponude do 6 milijuna dolara.

 

 

Frontal

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog