Banja Luka

Prijateljstvo biskupa Pihlera i vladike Frušića koji su radili na zbližavanju vjernika dvije crkve

Vladika Andrej Frušić i biskup Alfred Pihler najviše su poznati po tome što su radili na zbližavanju vjernika Pravoslavne i Katoličke crkve.

Pihler je porijeklom Nijemac. Rođen je 1913. g. na Oštrelju, između Drvara i Petrovca, među srpskim narodom, koji je volio. Za biskupa banjalučkog imenovan je 22. jula 1959. godine, a posvećen 18. oktobra iste godine. Penzionisan je 15. maja 1989, a upokojio se 17. maja 1992. godine.

Pihlerovi su i danas ugledna porodica, koja daje sveštenike Rimokatoličkoj crkvi i koja ima tradiciju bogoslovskog stvaralaštva.

Andrej Frušić porijeklom je iz Sremske Mitrovice, a za eparhijskog arhijereja Banjalučke eparhije izabran je na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora 20. maja 1961. godine.

Za skoro dvije decenije upravljanja Eparhijom banjalučkom, episkop Andrej rukopoložio je 65 sveštenika i ostavio veći broj bogoslova i studenata na školovanju.

Zaslugom episkopa Andreja, zemljotresom 1969. godine teško oštećeni Vladičanski dvor je obnovljen i ponovo stavljen u namjenu.

Episkop Andrej se isticao u unapređenju ekumenskih odnosa posebno s biskupom Alfredom Pihlerom.

Držali službe u crkvama

Oni su od šezdesetih do osamdesetih godina držali službe u katoličkoj, odnosno pravoslavnoj crkvi.

"Javnosti je nepoznat detalj da su katolici u Slatini, od 1967. do 1986. godine, dakle punih 19 godina, obavljali misu i liturgijske obrede u pravoslavnoj crkvi u Slatini, zahvaljujući vladiki Andreju", rekao je Slavko Podgorelac, hroničar i publicista, na jednom predavanju o ovoj dvojici ekumenista.

Dodao je da Biskupiju i Eparhiju banjalučku sada dijeli veliki zid.

"U vrijeme vladike Andreja i biskupa Alfreda tu su bile niska, drvena ograda i mala kapija koju su nazvali 'ekumenska vrata', jer su svako veče jedan drugom vladika i biskup dolazili na partiju šaha. Ovaj tandem, vladika Andrej i biskup Alfred, prije 40-50 godina počeli su i uradili nešto što dosad nije urađeno na ovim prostorima", rekao je ovaj hroničar i publicista.

Veliko prijateljstvo

O njihovom prijateljstvu svjedoči i to što je Pihler vladici Andreju uručio medaljon koji je mu po Pihleru poslao papa.

Biskup Pihler bio je član Međunarodne mješovite katoličko-pravoslavne komisije za teološka pitanja, u kojoj je učestvovao sve dok je mogao putovati.

Prema pričanju don Mladena Grabovca, vladika Andrej se više puta žalio biskupu Pihleru zbog načina na koji ga tretira vrhovno vodstvo Srpske pravoslavne crkve iz Beograda, ponajviše zbog prijateljstva prema Katoličkoj crkvi. Zbog toga je, prema nekim mišljenjima, 1980. godine bio premješten iz Banjaluke.

Izgradnja hramova

Biskup banjalučki Alfred Pihler ustanovio je 13. maja 1973. godine župu Marija Zvijezda. O ugledu koji je biskup Pihler uživao među pravoslavnima govori i podatak da mu je na sprovodu bilo i izaslanstvo Srpske pravoslavne crkve. Najveći uspjeh vladike Andreja na građevinskom planu je izgradnja i osvećenje sabornog hrama Svete trojice, ali je i od izuzetnog značaja izgradnja i obnova 26 parohijskih i filijalnih hramova i 38 parohijskih domova, te dva manastirska konaka.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog