Region

Gujon: Situacija u srpskim enklavama izuzetno teška

Francuski humanitarac Arno Gujon rekao je da Prištini smeta to što iznosi istinu o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, zbog čega mu i dalje ne dozvoljava ulaz u ovu pokrajinu, u kojoj je situacija u srpskim enklavama izuzetno teška.

- Ljudi ne samo što nemaju sredstva za život već ni osnovnu slobodu kretanja i govora na srpskom jeziku u mnogim mestima - rekao je Gujon za "Večernje novosti".

On je dodao da je drugi razlog što mu je zabranjen ulazak taj što Prištini vjerovatno smeta to što na zapadu, a prije svega u Francuskoj, organizacija "Solidarnost za Kosovo", čiji je šef, govori o humanitarnoj situaciji u srpskim enklavama i što ukazuje na kršenje ljudskih prava Srba i ostalih manjina.

"- Solidarnost za Kosovo" je izrasla u veliku i ozbiljnu organizaciju, koja konkretno deluje na terenu i pomaže ljudima da opstanu na svom ognjištu, da ne odu sa rodne zemlje i ognjišta - kaže Gujon.

Francuski humanitarac je put crnogorskog primorja ovih dana, posredstvom organizacije "Solidarnost za Kosovo", osmu godinu zaredom, odveo mališane iz srpskih enklava sa Kosova.

- Moj prijatelj iz Francuske, koji kao volonter pravi dnevnik putovanja, razgovarao je s decom. Pitao je jednu devojčicu šta joj se sviđa na moru, a ona mu je odgovorila da su ljudi, koje ne poznaje, dobri prema njoj, dok je tamo, gde živi, uglavnom psuju kroz otvorene prozore automobila. To sve objašnjava - rekao je Gujon.

 

Izvor: Srna



Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog