Region

Lazanski: Dobro je biti u Njujorku i upozoriti na sve što se zbiva na Kosmetu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Njujorku. Očekuje se da će glavna tema razgovora Aleksandra Vučića i Majka Pompea biti situacija na Kosovu i Metohiji.

Vučić će u Njujorku prisustvovati i sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Bliskom istoku, a predviđeno je da se sastane i sa generalni sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom. 

Novi ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski kaže za RTS da je današnji susret predsjednika Aleksandra Vučića sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom veoma značajan. Dobro je biti u Njujorku na zasjedanju Generalne skupštine UN, razgovarati sa svim faktorima koji kreiraju svjetsku politiku, upoznati i upozoriti ih na sve što se zbiva na Kosmetu, smatra Lazanski.

Miroslav Lazanski je istakao da je to što Amerika organizuje ovakve susrete dokaz da insistira na nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Time što Amerika insistira na takvim susretima samo pokazuje da za njih bez obzira što deklarativno ambasadori Amerike i u Beogradu i u Prištini kažu da je proces nezavisnosti Kosova završena stvar, ovo pokazuje da ipak nije završeno", smatra Lazanski.

"Čim Amerika insistira da se dijalog Beograda i Prištine nastavi i čim Amerikanci organizuju ovakve susrete to pokazuje da ima prostora za neku vrstu rješenja koje bi bilo prihvatljivo i za Beograd", dodao je Lazanski.

Istakao je da je status Kosova, bez obzira na jednostrana priznanja, regulisan Rezolucijom 1244, a to se može promijeniti samo uz saglasnost članica Savjeta bezbjednosti UN i da to moraju da odobre Velika Bitanija, Francuska, Kina, Amerika i Rusija.

"Bez te saglasnosti nema promjene Rezolucije 1244, a onda formalno-pravno ni promjene statusa", naveo je Lazanski.

Ukazao je da je dobro biti u Njujorku na zasjedanju Generalne skupštine UN i razgovarati sa svim faktorima koji kreiraju svjetsku politiku.

"Dobro ih je upoznati i upozoriti oko svega onoga što se zbiva na Kosmetu, tako da je to još jedna prilika da mnoge zemlje koje su požurile da priznaju Kosovo da malo i razmisle i eventualno reteriraju", tvrdi Lazanski.

Na pitanje da li se sjedište dijaloga Beograda i Prištine zaista pomjera od EU prema velikim igračima, Lazanski kaže da se pomjera jer je Evropska unija pokazala svoju nemoć.

"Imali su dovoljno vremena da se dokažu, nisu mogli čak da natjeraju Prištinu ni oko tih taksi. Bilo koja krizna situacija koja se dogodila na prostorima Kosmeta Evropska unija nije uradila ništa. Stalno se ide ka toj vrsti ujednačavanja obe strane, poziva se i Beograd i Priština, pri tome jasno je ko je glavni uzročnik svih problema u južnoj srpskoj pokrajini", naglasio je Lazanski.

Komentarišući odluku SAD i Velike Britanije da njihovi predstavnici izađu iz kosovske agencije za imovinu, Lazanski kaže da je "očito da predstavnici Velike Britanije i Amerike u Prištini imaju na licu mjesta sve mogućnosti da se uvjere da li u toj vrsti privatizacije ima nepoštenih igara".

"Vjerovatno nisu spremni da oni budu neka vrsta pokrovitelja svemu tome i neka vrsta fasade svemu onome što se zbiva", naglašava Lazanski.

"Pretpostavljam da su svjesni da je mogućnost da se neka fakta o svemu tome pojavi u nekom zapadnom mediju i onda se stvara afera koja poprima jednu vrstu lavine kojom će biti zahvaćeni diplomatski službenici te dvije zemlje u Prištini, ali i njihovi šefovi u matičnim državama", zaključio je Lazanski.

 

Izvor: rts
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog