Vijesti

MUP RS: Svaki šesti kontrolisani vozač vozio pod dejstvom alkohola

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su prilikom realizacije Republičke akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na brzinu kretanja motornih vozila i kontrolu vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih supstanci, u činjenju prekršaja zatekli čak 4.113 vozača, od ukupno kontrolisanih 8.717.

Od ovog broja, 3.428 vozača sankcionisano je zbog prekoračenja brzine kretanja motornog vozila, a najveći broj prekršaja prekoračenja brzine evidentiran je u prekoračenju od 10 do 20 km/h (1.664 prekršaja ili 78,8%), a u prekoračenju preko 30 km/h evidentirano je njih 107.

Kod svakog šestog kontrolisanog vozača (849), utvrđeno je prisustvo alkohola u krvi, a čak 42 su bili mladi vozači u saobraćaju.

Utvrđena količina alkohola kod 464 vozača bila je od 0,31 do 0,80 g/kg, dok je kod njih 81 utvrđena količina alkohola u organizmu preko 1,51 g/kg (zadržano lišenjem slobode, kao i njih 14 zbog odbijanja da se podvrgnu alkotestiranju). 

Za 21 vozača procjenjeno je da bi ih trebalo potvrgnuti ispitivanju na prisustvo opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje, od čega je njih 20 odbilo da se podvrgnu testiranju, te su isti sankcionisani i isključeni iz saobraćaja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se ponašaju odgovorno u saobraćaju i poštuju saobraćajne propise, te tako zaštite svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju. 

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog