Vijesti

Dodik: Nema potrebe da razgovaramo o ANP, NATO je za nas neprihvatljiv

U Sarajevu je danas, sa pola sata zakašnjenja, održana redovna sjednica Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović postigli su dogovor da skinu sa dnevnog reda Godišnji nacionalni plan i još 13 spornih tačaka. Vanredna sjednica o kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara je otkazana.

Dodik je rekao da nije imao ništa protiv toga da se Godišnji nacionalni plan nađe na dnevnom redu današnje sjednice Predsjedništva BiH, ali da bi glasao protiv da se ta tačka našla na redovnoj sjednici.

- Nema potrebe da razgovaramno o ANP, to se neće desiti, srpska strana i ja nećemo glasati za to. NATO je za nas neprihvatljiv. Član 3 Sporazuma o principima za formiranje vlasti na nivou BiH je bio okvir za rješavanje tog pitanja. Mi Srbi imamo ranije donesene odluke koje ne mogu biti poništene - istakao je Dodik i dodao: - Sam sporazum vrijedi do 5. septembra, onda ćemo se izjašnjavati o tome. Mislim da nije pristojno da gospodin Izetbegović svaki dan "mlatara" po tom sporazumu tvrdeći da nešto ima što nije napisano kao što je to rekao vezano za ANP. Svi prijedlozi tačke 3 sadržavali su na kraju rečenicu da će se predati akiconi plan, što sam ja odbio i nije se našlo u konačnoj verziji tog sporazuma.“

Dodik je naveo da je nakon odluke o skidawu ANP sa dnevnog reda redovne sjednice, bilo iluzorno održavati vanrednu sjednicu posvećenu kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara, istakavši još jednom potrebu da se što prije formira ovaj savjet

- Ovo što smo dobili kao navodni prijedlog je zaista vrijeđanje inteligencije, u smislu da se bira Savjet ministara a da predsjedavajući Savjeta predloži nacionalni plan i dostavi Briselu, ako on to ne uradi onda će to uraditi predsjedavajući. To su potpune gluposti i igre za  malu djecu. Taj prijedlog sam već juče dobio od nekih stranaca koji ovdje danima pokušavaju da nešto učine. Dakle, ja nisam protiv toga da oni budu informisani ali sam protiv toga da se miješaju u neke stvari“, kazao je Dodik.

On je naveo da nije u pitanju "kupovanje vremena", da se sadašnjom situacijom ništa ne rješava i da BiH ulazi u novi zastoj.

On je jasno poručio da se u njegovom mandatu neće desiti glasanje o ANP.

Dodao je da je neprihvatljiva i odrednica "nacionalni" u Godišnjem nacionalnom planu, jer u BiH postoje tri konstitutivna naroda, a ne nacija.

Dodik se zahvalio ostalim članovima Predsjedništva što su  podržali njegov prijedlog da se u roku od 30 dana obezbijedi 3 miliona KM za pravac Ljubovija-Bratunac.

"Donesena je tačka da se u roku od 30 dana obezbijedi 3 miliona maraka na pravcu Ljubovija-Bratunac. Hvala ostalim članovima Predsjedništva što su imali razumijevanja za moj prijedlog. Mnogo toga je skinuto sa sjednice, na primjer tačka vezana za Frontex i raspoređivanje vojske na granici i mnogo čega drugoga, tako da smo imali kratku i brzu sjednicu", rekao je Dodik.

 

Frontal/rtrs

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog