Svijet

Sati za čekanje u redu, sekunde za gledanje Mona Lize

Posjetioci najvećeg francuskog muzeja Luvr čekaju u redovima da bi vidjeli najčuveniju sliku tog muzeja, portret Mona Lize, Leonarda da Vinčija, piše američki „Njujork Tajms” i dodaje da se posjetioci ne žale što se u redu čeka veoma dugo, već zato što im je dozvoljeno samo nekoliko minuta da posmatraju slavnu sliku.

Posjetioci se žale što nekada čekaju u redu i više sati, što ih čuvari odmah tjeraju da nastave da idu dalje, a žale se i što je slika tako mala (77x53 cm) pa se loše vidi sa daljine koja je dozvoljena.

Mona Liza je trenutno izmještena sa svog standardnog mjesta, jer se ta sala renovira i smještena je u monumentalnu salu Mediči, gdje se nalaze monumentalne Rubensove slike, pa se pored njih Mona Liza „gubi”.

Uprava Luvra predlaže posjetiocima da zakažu „susret sa Mona Lizom” jer samo će oni koji imaju rezervaciju, od njih 30.000 koji dođu samo da vide Leonardovu sliku, moći sigurno da je vide, ali ipak samo nekoliko minuta, prenio je Tanjug.


Posjetioci se žale što se slika loše vidi sa dozvoljene daljine (Foto EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Posjetioci se žale da im čuvari dozvole samo minut da naprave „selfi” pored Mona Lize i tvrde da u Luvru vlada haos i da je loše organizovan.

„Sve je bilo sasvim u redu osim posjete Mona Lizi”, žalio se jedan posjetilac koji tvrdi da čuvari tretiraju posjetioce „kao stoku” i da je pogled na sliku koja je prekrivena debelim staklom skandalozan.

Luvr je najposjećeniji muzej na svijetu i svake godine ga posjeti najmanje 10,2 miliona posjetilaca, a 80 odsto ih dolazi zbog Mona Lize.

Uprava je dozvolila posjetiocima da posjete Luvr tokom tri dana, jer bi se, ako bi dolazili više od tri dana, stvarali dugački redovi na ulazu, prenosi Tanjug.

Zamjenik direktora Vinsent Pomared je već sada preporučio posjetiocima da rezervišu termin za posjete Luvru tokom jeseni, jer to je jedini način da im može garantovati ulazak.

Mona Liza će biti vraćena na svoje stalno mjesto u oktobru, kada se otvara velika izložba posvećena 500. godišnjici Leonardove smrti.  

 

Izvor: Politika 
Twitter
Anketa

Какав је ваш животни стандард данас у односу на годину дана раније?

Rezultati ankete
Blog