Politika

Dodik u Teleringu: Jedan ambasador mi je davno rekao da će doći narodi izdaleka i riješiti pitanje većine i manjine u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je, u emisiji Telering RTRS-a, da BiH sada plaća cijenu međunarodnog intervencionizma, te dodao da je to jedan od razloga neformiranja vlasti na nivou BiH.

- BiH nije trebala ni da postoji i greška je nastupila 1995. godine i sve godine do sada nam to pokazuju. BiH nije ni zaslužila da postoji. Ovo je prostor da se redefiniše da postoje tri države, jedna Herceg-Bosna, Bosna i Republika Srpska i da se to etablira, te da se usmjerimo na saradnju i da ne bude čvrstih granica. Ovako nigdje nećemo stići. - rekao je on.

Istakao je da je BiH neželjena od strane dva konstitutivna naroda.

- Negdje tamo 2004./2005. godine u razgovoru sa jednim ambasadorom koji je trebao da ode sa ovih prostora kao što to obično biva, rekao mi je „pa ovdje će se stvari završiti tako što će neki narodi izdaleka ovdje doći i razriješiti pitanje većina i manjina. Ja sam mislio da je to glupost, a evo sada vidim da postoje neke indicije - kazao je Dodik u Teleringu.


On je naglasio da sve što se radi u političkom Sarajevu ide ka tome da BiH ne može da funkcioniše.

- Mnogi su se tu upleli. Prije svega visoki predstavnici koji su intervenisali u procedure vezane za sastav Savjeta ministara, koji je ranije imao tri ministarstva. A po Ustavu i danas ima tri ministarstva - naglasio je Dodik.

Dodik naglašava da je neko htio da od Savjeta ministara napravi "vladu".

- To ne može tako. Po Ustavu Savjet ministara je pomoćni organ Predsjedništva BiH - objasnio je Dodik.

Ističe da je u BiH trenutno nezdrava situacija, te dodaje da se plaća cijena i zbog "zamišljenih demokratskih institucija".

- Bošnjački političari su sada izmislili priču o tome da se baš sada uđe u NATO i to postavi kao uslov za formiranje vlasti. Јasna pozicija Republike Srpske je vojna neutralnost i mi se ponašamo u skladu sa tim. Oni imaju svoje politike, a mi svoje i to pokazuje da BiH ne može da funkcioniše - izjavio je Dodik.

Na pitanje zašto se ambasador Velike Britanije toliko zalaže da BiH uđe u EU dok Britanija izlazi iz EU, Dodik je odgovorio da bi i on to isto pitao i da mu nije jasno.

- Gdje je tu dosljednost? Nismo mi njega tražili, ni njegovo mišljenje o tome šta je dobro za nas. Ova zemlja nema šansu, zato što je neograničeno zavisna od ovih sa strane koji ovdje dolaze svake treće godine i uvijek sa istim ciljevima, da razgrade Dejtonsku  strukturu i naprave centralizovanu priču - naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je, gostujući u emisiji Telering RTRS-a, da Sporazum koji su 5. avgusta postigli lideri SNSD-a, HDZ BiH i SDA, za njega, vrijedi do isteka roka, 5. septembra. Poslije toga će, kaže, odlučiti o budućim mjerama. 

Poslije toga će, kaže, odlučiti o budućim mjerama. Kategoričan je, mjesto konačne odluke je Republika Srpska.

- Јa hoću da pozovem ovaj narod da stane iza naših institucija i naše politike, zato što je glavno mjesto odluke su entiteti. To se potvrđuje kroz činjenicu da ja kao član Predsjedništva, ako budem preglasan, mogu da potegnem zaštitu vitalnog entitetskog interesa i da stvar vratim u Narodnu skupštinu Republike Srpske, gdje je konačno i definitivno mjesto odluke - naglasio je Dodik.


RTRS/Frontal

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog