Region

Raspušten šesti saziv tzv. kosovske skupštine, predstoje sedmi parlamentarni izbori

Skoro mjesec dana nakon ostavke kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, tzv. Kosovska skupština izglasala je prijedlog za raspuštanje šestog saziva ove skupštine.

Prijedlog je usvojen sa 89 glasova „Za“, dva glasa protiv i jednim uzdržanim glasom. Kosovska javnost sada očekuje da kosovski predsjednik Hašim Tači postupi po ustavnim obavezama i raspiše sedme vanredne parlamentarne izbore na Kosovu.

Srpska lista nije prisustvovala današnjoj sednici.

Vijest o raspuštanju Skupštine Kosova pozdravio je i američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet.

„Skupština je napravila važan korak ka formiranju nove vlade. Kampanja u kojoj će kandidati ponuditi svježe ideje  o pregovorima sa Srbijom, vladavini prava i ekonomskom razvoju će osigurati da Kosovo ne izgubi dodatno vrijeme  za izgradnju osnove za budućnost“, napisao je Kosnet na svom Tviter profilu.

U kratkoj debati koja je prethodila glasanju o drugoj tački dnevnog reda, odnosno prijedlogu za raspuštanje kosovske skupštine, šef poslaničke grupe LDK Avdulah Hoti (Avdullah Hoti), poručio je da će vlada PAN otići u istoriju kao najobimnija, ali i kao vlada čiji su zvaničnici suočeni sa optužnicama. Naveo je i da je ova vlada, ali i predsjednik pokušala da vodi neustavan dijalog sa Srbijom, te da politički konsenzus oko dijaloga nikada nije postignut.

Problema je bilo i u spoljnoj politici, podsetio je Hoti, ukazavši na to da građani Kosova i dalje nemaju viznu liberalizaciju, a da Kosovska policija nije dio međunarodne organizacije INTERPOL.

Sjednici koje je zakazana početkom mjeseca je prethodilo više nedjelja političkog previranja u Prištini, a u pripremi za vanredne izbore do sada je formalizovana jedna predizborna koalicija – između AAK Ramuša Haradinaja i PSD Špenda Ahmetija.

Prema spekulacijama u medijima, od tri datuma kada je zakonski moguće zakazati izbore (22. septembar, 29. septembar ili 6. oktobar) kosovski predsjednik je već odabrao posljednji. Ocjenu da će vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biti zakazani za 6. oktobar, iznio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Izvor: kossev.info

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog