Region

Jović: "Crkva i politika šire mržnju prema Srbima"; Pupovac: "Napadi nisu ni slučajni ni spontani"

Gosti ugostiteljskog objekta kod Knina napadnuti su sinoć dok su gledali utakmicu Јang bojs-Crvena zvezda. Pet osoba jeu bolnici, a povrijeđeno je i dijete.

Grupa od petnaestak maskiranih napadača upala je u kafić u opštini Biskupija kod Knina u kojem su gosti pratili utakmicu plej-ofa između Јang bojsa i Zvezde. Svjedoci navode da su među gostima bile i žene i djeca.

Jedan od najuglednijih članova sprske zajednice u Hrvatskoj dr Dejan Jović kazao je za portal Index.hr da "svakoga ljeta dolazi do eskalacije mržnje".

"Ovo je samo jedan od incidenata koji se kontinuirano događaju, ali ih malo tko primjećuje. U ljetnim mjesecima, naročito u vrijeme proslave Oluje, dolazi do eskalacije govora mržnje kojima se za rat krivi cijelu srpsku zajednicu", smatra Jović.

Index.hr piše da nakon petnaestak godina od početka dvijehiljaditih, u kojima su incidenti bili relativno rijetki, posljednjih godina zaoštrila se i retorika, a posljednica toga su fizički napadi. 

"Elite se plaše i ponavljaju jugoslavenski obraza"

"Došla je nova generacija, rođena nakon 1995. godine i oni koji žive od slavljenja rata se plaše da će ta i mlađe generacije biti ravnodušne prema tekovinama rata. Slično se događalo i 1968. u Jugoslaviji, dakle s otprilike istim odmakom od rata, kada su partizanske elite krenule u ideološku ofenzivu pokretanjem općenarodne obrane, marksizmom u školama, podizanjem spomenika na svakom koraku, propagandnim filmovima pa i patriotskim rockom kojim se slavila Narodnooslobodilačka borba, socijalizam i Jugoslavija.

Hrvatski mainstream ponavlja iste rituale, samo što im se pridružila puno efikasnija organizacija od Partije, a to je Crkva. Danas braniteljske udruge dolaze u škole tumačiti povijest, upleću se u kurikulum... Sve isto kao '68. u Jugoslaviji", rekao je Jović, koji ne vjeruje da će napadi na Srbe prestati, a mržnja nestati.

"Devedesete nisu bile godine jedinstva nego raspada Hrvatske"

"Hrvatska mora prestati slaviti rat i početi ga komemorirati. Treba prestati govoriti da su devedesete značile jedinstvo i da su to najblistaviji dijelovi povijesti. To jednostavno nije istina. Hrvatska se devedesetih raspala na Srbe i Hrvate i to je katastrofa. Slavljenjem rata i dalje živimo u poslijeratnom izvanrednom stanju. Nažalost, Hrvatska to neće prestati raditi jer su stvorene elite kojima godi da ih se naziva najboljom generacijom koja je ostvarila tisućgodišnji san", smatra Jović.

Po njemu, značajnu ulogu osim Crkve i politike u održavanju plamena mržnje imaju i škole, estrada, filmovi.

"Srbi se prikazuju stereotipno i stalno se podgrijava ta priča o cijeloj zajednici kao neprijateljima i agresorima. Jako je teško živjeti u miru s nekim kojeg iz dana u dan nazivate agresorom. To čak nije ni Jugoslavija radila pa zato dvadesetak godina nakon rata nije bilo ni napada na Talijane ili Nijemce koji su dolazili", rekao je Jović koji očekuje da će policija odraditi svoj posao te pronaći napadače i pružiti zaštitu Srbima, ali ne vjeruje da će to spriječiti buduće napade.

Napad na Srbe u Kninu osudio i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac

"Napadi nisu ni slučajni ni spontani. Ne može u selo Uzdolje slučajno ili spontano doći pet automobila s 15 ljudi pod fantomkama, rekao je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a i poslanik u hrvatskom parlamentu.

"To su bili veoma ozbiljni napadi na pripadnike srpske zajednice. Napad ima odlike skvadrističke (skvadristi - pripadnici prvih fašističkih odreda) grupacije", istakao je Popovac.

Dodao je da ovo pokazuje da Hrvatska nije zemlja mira i bezbjednosti.

"Hrvatska kao članica Europske unije predstavlja jako loš primjer nečlanicama i doprinosi destabilizaciji prostora bivše Jugoslavije", izjavio je Milorad Pupovac za Index prije odlaska u posjetu napadnutim Srbima i njihovim mjestima.

 

Izvor: index.hr

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog