Zanimljivosti

Titanik posjetili poslije skoro 15 godina, olupina broda može nestati do 2030. (VIDEO)

Olupinu možda najpoznatijeg broda u istoriji ljudi su prvi put posjetili poslije skoro 15 godina - otkrivajući nevjerovatno stanje prirodnog propadanja skriveno duboko u Atlantskom okeanu.

Proučavajući i snimajući ostatke slavnog broda za planirani dokumentarac, stručnjaci i naučnici koji su organizovali ekspediciju ostali su zbunjeni pogledom propadajućeg broda koji počiva u dva komada na morskom dnu, na dubini od 3.810 metara.

Tim za istraživanje podmornica Triton zaronio je pet puta do olupine početkom avgusta, prvi put snimajući Titanik u 4K kvalitetu.

Izložen vrtlozima i morskim strujama na morskom dnu, Titanik nagrizaju korozija i bakterije koje jedu metal.

„Na ostacima broda prisutni su mikrobi koji nagrizaju čeličnu konstrukciju stvarajući strukturu koja sa vremenom postaje praškasta i koju odnose morske struje“, izjavila je naučnica ekspedicije i istraživač morske okoline Clare Fitzsimmons sa Univerziteta Newcastle u Velikoj Britaniji. 

Još ranije se procjenjivalo da olupina broda može, usljed uticaja iz okruženja, nestati do 2030. ostavši tako samo mrlja na dnu Atlantika. Još nije poznato da li će nalazi najnovije ekspedicija dati drugačije predviđanje.

Tokom posjete lokalitetu, tim je položio je vijenac u znak sjećanja na više od 1.500 putnika i članove posada koji su nastradali u katastrofi 1912. godine.

Osim novog video materijala visoke rezolucije, naučnici su analizirali olupinu tehnikom fotogrametrije, da bi u budućnosti bilo moguće realizovati tri-de rekonstrukciju Titanika, što bi za buduće generacije bio jedan od načina učenja o jednoj od najvećih katastrofa na okeanu u istoriji.

„Sama olupina danas je jedini svjedok katastrofe na Titaniku. Oni koji su tada preživjeli, preminuli su, tako da je važno da se ostaci broda iskoriste dok još mogu i imaju šta da kažu“, rekao je za Bi-Bi-Si istoričar pomorstva Robert Blit iz Nacionalnog pomorskog muzeja u Velikoj Britaniji.

Titanik je potonuo pre 107 godina. U to doba najveći putnički brod na svijetu, udario je o ledeni breg 14. aprila 1912. godine.

Potonuo je poslije dva sata i 40 minuta. U tragediji je stradalo više od 1.500 ljudi.

 

Izvor: bbc

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog