Vijesti

Hemon: Svi građani koji misle da je Sarajevo dobar i otvoren grad moraju podržati Povorku svojim prisustvom!

"Povorka ponosa u Sarajevu je trebalo davno da se desi. Ako je društveno uređenje u BiH demokratija, LGBT građani imaju neupitno pravo na postojanje i izražavanje u javnom prostoru. Vlada ih mora zaštiti. Povorka doprinosi kompleksnosti bosanskog društva", napisao je na svom Tviter nalogu pisac Aleksandar Hemon.

Hemon je ovo napisao povodom današnjeg poziva organizatorima od strane Stranke narod i pravda da preispitaju namjeru i potrebu organizovanja parade, odnosno povorke ponosa u Sarajevu.

"Zahtjevi za otkazivanje Povorke samo ukazuju na to koliko je Povorka neophodna. Isto tako pokazuju političku nesposobnost stranaka koje bi da je nema. Umjesto da pokušaju da podrže i integrišu LGBT građane kao javne političke subjekte, oni bi da ih ne bude", napisao je Hemon i dodao: "Zahtjevi za otkazivanje Povorke su isto tako implicitni poziv na odstrel, kreiranje izgovora za buduće fizičke i druge napade na LGBT građane, kada će oni čija je moralna i zakonska dužnost da štite svo građanstvo, reći: "Pa jesmo li vam rekli!"

Aleksandar Hemon je pisac, esejist, kolumnist, scenarist i profesor koji već duže vrijeme živi u SAD-u, a ovih dana boravi u Sarajevu, svom rodnom gradu povodom održavanja 25. Sarajevo Film Festivala.

Prije nekoliko dana objavljena je i informacija da će Hemon učestvovati kao jedan od scenarista na četvrtom nastavku "Matrixa", sci-fi avanture, i to rame uz rame s Lanom Wachowski i Davidom Mitchellom.

Hemon je na Tviteru napisao da je homofobija nasilje i diskriminacija te je "tako sramotna", ističući da je promjena koja će omogućiti puno prisustvo LGBT građana u javnom prostoru skora i neizbježna. 

"Neki će uskoro biti ponosni što su podržali pravdu i ponos, a neke će biti sramota što su bili na strani Naroda i pravde", napisao je Hemon.

Bezuslovna podrška je jedini ispravan moralni i politički stav kada je riječ o Povorci, smatra Hemon a kako kaže sve ostalo je "sabotaža, kukavličluk i mržnja, prikrivena, a i otvorea".

"Svi građani koji misle da je Sarajevo dobar i otvoren grad, kao i oni koji vjeruju da je otpor svakom obliku fašizma dužnost svakog dobrog čovjeka moraju podržati Povorku svojim prisustvom, a onda raditi na tome da se LGBT građani zaštite od diskriminacije i nasilja", smatra Hemon.

Na kraju, Hemon je poručio da uslovi za Povorku nikada neće biti idealni dok se Povorka ne desi. 

"Povorka je neophodna i neizbježna da bi se vidjelo da u tom tzv. kompleksnom društvu postoje kompleksni građani čija je sloboda ograničena jer bi neki da se nastave praviti da LGBT građani ne postoje", napisao je Hemon na svom Tviter nalogu.
 

 

 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog