Svijet

"Der Spiegel": Kolinda ide na izbore s "fašistoidnim pjevačem Thompsonom"

Ugledni njemački nedjeljnik Der Spiegel u svom štampanom izdanju piše o napadima na Srbe u Hrvatskoj te se ističe da se to odvija samo četiri mjeseca prije nego Hrvatska preuzme predsjedavanje Evropskom unijom.

Citiraju bivšeg premijera Zorana Milanovića, sada predsjedničkog kandidata, koji dijagnostikuje da u Hrvatskoj vlada “kultura nasilja”, te kritikuje napade na srpsku manjinu. 

“Prošle sedmice je više hrvatskih Srba napadnuto kraj Knina od strane 15 huligana”, navodi Der Spiegel i dodaje da predstavnici srpske manjine govore o “atmosferi otvorene mržnje”. Spominju da je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac optužio i dijelove Katoličke crkve za učestvovanje u tome.

Spominju se i napadi na srpske sportiste i sezonske radnike, kao i da je prije ove godine do smrti isprebijan jedan stariji lokalni lider srpske zajednice.

“Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije pokazala da su je šovinistički ispadi uznemirili. Baš obratno: njoj bi bilo najdraže da je u avgustu 1995. s oružjem u ruci krenula u bitku, kako je izjavila na slavlju godišnjice Oluje, vojne operacije kojom Hrvatska vratila od Srba okupiranu Krajinu. Uz nacionalističke tonove i otvorenom podrškom za pjesme fašistoidnog pjevača Thompsona, Grabar-Kitarović ide u reizbor”, piše Der Spiegel.

U članku se i upozorava da se ne može računati na prigovore iz Brisela, s obzirom na to da je buduća predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen u Zagrebu izjavila da je Hrvatska “uzor mnogim zemljama” iz regije. Kome tačno, ne navodi se.

 

 

Izvor: index.hr
Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog