Kultura

54. Mokranjčevi dani: Nastupa holandski hor "Devana" pod vođstvom Julie Đurđice Šćepanović

Dirigent Julia Đurđica Šćepanović, izvodi već više od 20 godina srpsku duhovnu i svetovnu muziku Stevana Mokranjca u Holandiji.

Gdje god se Mokranjćeva muzika izvela u Holandiji, ostavila je za sobom novu grupu zaljubljenika i tako je rastao broj obožavatelja.

"Čitava bivša Jugoslavija odgojena je kulturno na Mokranjčevim Rukovetima i Opelu ali je malo ljudi svjesno koliki odjek je imala u međuvremenu njegova muzika u Holandiji.


"Dogodio se onaj momenat kada djela koja su bile napisana namjenski, kao na primjer za crkvenu službu - zbog sopstvenog kvaliteta prerastu svoju namjenu i uvrste se u apsolutnu muziku. Primjer bi se mogao navesti sa Requiemom od Mozart-a", kazala je Šćepanovićeva.

2019-te godine u Holandiji je osnovan hor “Devana” sa projektom "Music Battle" - opet pod vođstvom maestre Šćepanović, sa ciljem da izvedu Mokranjca ne samo u Holandiji nego i da odu u Srbiju i učestvuju na Mokranjčevim danima u Negotinu i Beogradu.


"Pjevači koju su već pjevali njegovu muziku ali i novi članovi su se prijavili i tako je projekat počeo. Za 4 mjeseca su se ovi pjevači spremili što su bolje mogli za Mokranjčev festival i čast im je da  sada ovo izvedu i za srpsku publiku", istakla je Šćepanovićeva.

Radi kulturnog balansa, hor izvodi i nekoliko Holandskih svjetovnih i duhovnih kompozicija, tako da će srpska publika takođe imati priliku da čuje Holandski folkorni zvuk.

Na koncertu u Beogradu 15. septembra 2019 u 20:00 pridružiće im se i hor “Sveti Joakim i Ana” iz Beograda sa kojim će zajedno izvesti Mokranjca.

 

Koncertna agenda:

7.  septembar 2019, Rosenstock-Huessy, Haarlem, NL

14. septembar 2019, kulturni centar, Negotin, RS

15. septembar 2019, Beograd, kulturni centar Vlada Divljan, (bivši Braca Tamenković), RS

21. septembar 2019, de Musketon, Utreht, NL

17  novembar 2019, Oranjekerk, Amsterdam, NL

 

 

Frontal

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog