Svijet

Izbori u Britaniji 14. oktobra ako Džonson doživi poraz u parlamentu

Britanski premijer Boris Džonson sazvaće prijevremene parlamentarne izbore za 14. oktobar ako njegova vlada doživi poraz u parlamentu odnosno zastupnici blokiraju opciju izlaska Britanije iz EU-a bez sporazuma, rekao je u ponedjeljak viši vladin dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Ako se pobunjeni konzervativni zastupnici pridruže opoziciji kako bi pobijedili Džonsona pri glasanju u utorak, on će odmah dati parlamentu na usvajanje prijedlog u kojem poziva na održavanje prijevremenih izbora, rekao je taj izvor.

"Premijer ne želi izbore ali to će zavisiti o izboru koji će sutra učiniti zastupnici", naglasio je.

Džonson je ranije u ponedjeljak rekao da ne želi izbore, a takođe je pozvao zastupnike da ne glasaju ni za kakvu daljnju odgodu brexita.

Džonson je sazvao sjednicu vlade kasnije u ponedjeljak a analitičari su smatrali da postoji "realna mogućnost" da Džonson od zastupnika ove sedmice zatraži raspisivanje izbora.

"Ne želim izbore. Vi ne želite izbore. Idemo dalje s agendom koju je izabrao narod", rekao je.

Britanski je izvor takođe rekao da je datum 14. oktobar izabran kako bi se omogućilo da "novi premijer bude na dužnosti prije evropskog summita" 17. i 18. oktobra.

Džonsonovo obećanje da će izvesti zemlju iz EU-a 31. oktobra sa ili bez sporazuma poguralo je Ujedinjeno Kraljevstvo prema ustavnoj krizi te dovelo u sukob s 27 drugih članica EU-a, piše Rojters.

Više od tri godine otkad je Ujedinjeno Kraljevstvo glasalo 52 naspram 48 posto za napuštanje EU-a, još uvijek je nejasno pod kojim uslovima će se brexit dogoditi.

Britanski parlament vraća se u utorak s ljetne stanke a savez opozicionih zastupnika i neki pobunjenici u Džonsonovoj Konzervativnoj stranci pokušaće primorati vladu da od Brisela traži odgodu roka za brexit.

Čelnik opozicionih laburista Džeremi Korbin kazao je u ponedjeljak da želi izbore i da će njegova stranka spriječiti izlazak bez sporazuma.

"Moramo se ujediniti kako bismo zaustavili brexit bez dogovora - ova sedmica bi mogla biti naša zadnja šansa", poručio je laburist.

 


Izvor: N1
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog