Zanimljivosti

Nacistička građevina postaje najduži hostel na svijetu (FOTO)

Hitlerov kompleks "Snaga kroz odmor" na ostrvu Rigena planiran za 20.000 gostiju bizarna je istorijska ostavština. Reporterka "Dojče velea" je 2005. godine tamo zatekla ruine. Kada se ove godine tamo vratila, iznenadila se...

Morski povjetarac probija se kroz naše jakne. Oblaci su sivi, kao i ruine pored kojih prolazimo. Blok do bloka zgrada proteže se duž obale kilometrima. Kao kad u snu trčiš, a nikako da dođeš do cilja.Tako sam u januaru 2005. doživjela "Kolosa iz Prore" na ostrvu Rigenu koji je po nalogu Adolfa Hitlera 1930-tih godina sagradio nacistički arhitekta Klemens Kloc.

Cilj je bio da 20.000 ljudi istovremeno može da provede odmor u kompleksu dugačkom skoro pet kilometara i to u organizaciji nacionalsocijalističke organizacije "Snaga kroz odmor" (KdF). Njen zadatak bilo je normiranje i kontrola slobodnog vremena Nijemaca. Svih 10.000 soba trebalo je da ima pogled na more zbog čega je građevina tako dugačka.


Nalog je bio da sve sobe imaju pogled na more

Spomenik megalomaniji

Prora je projekat koji svjedoči o megalomaniji nacističke vlade. Ali i o njenoj nesposobnosti. Kada je 1939. godine započeo Drugi svjetski rat, građevinski radovi su obustavljeni. Kompleks nikada nije otvoren. Nijedan turista KdF-a nikada nije boravio u tzv. "Odmaralištu 20.000".

Hostel 2017. godine

Umjesto toga, zgrade koje su do tada bile sagrađene, korišćene su u vojne svrhe, kao kasarne – najprije u Hitlerovom Rajhu, a potom u DDR-u. Nakon pada Berlinskog zida i ponovnog ujedinjenja Njemačke, kompleks je dobio status istorijskog spomenika. U njega su se uselili muzeji i umjetnički ateljei. Međutim, veći dio najdužeg kompleksa takve vrste na svijetu jednostavno je propadao.

Idila na sunčanoj obali


Ljeto je 2019. godine. Na obali Baltičkog mora je sunčano. Kosa mi je mokra od plivanja. Gledam djecu kako se igraju na Prorovoj "zlatnoj plaži", jednoj od najljepših na Baltičkom moru. Mali dječak spasava meduze tako što ih nosi nazad u more. Jedan zaljubljeni par se opustio u ležaljkama. Porodice puštaju zmajeve.

Spasioci s novih osmatračnica nadgledaju kupače. Prora je od 2018. godine i zvanično postala odmaralište. Šetalište susjednog modernog odmarališta Binc produženo je do tog mjesta. Turisti sada dolaze i u nekadašnje kupalište KfD.

Blok II tog kompleksa teško uspijevam da prepoznam. Sada je obojen u bijelo, a balkoni su u staklu. U tom dijelu nalazi se luksuzni hotel.

Građevina je iz naci ere

Ovoga puta na hodam, kompleks obilazim biciklom. Danas tu može da se iznajmi bicikl, a tu su i frizerski salon, jedan butik, nekoliko kafića, restorana i pekara. Tu je i dokumentacioni centar u kojem se može vidjeti Prora iz 2004. godine. Mnoge turiste baš to interesuje.

"Ovdje smo došli zbog prelijepe lokacije direktno na plaži. A i mjesto je dobro povezano vozom. U poređenju sa Bincom, ovdje je dosta jeftinije", kaže bračni par koji je tu sa 13-godišnjim sinom došao iz Rajnland Falca: "Pošto smo već nekoliko puta bili ovdje, želimo da saznamo i nešto o istoriji ovog mjesta".

Najduži hostel na svijetu


Ostali dijelovi tog kolosa uglavnom su velika gradilišta. Biće otvoreni recimo supermarket i ljekarska ordinacija. U jednom od blokova radi se na sanaciji stanova, među kojima su i stanovi za seniore.

Prora, njegova prošlost, arhitektura i obnova spomenika - što je povjereno privatnim investitorima - sve je to i dalje kontroverzno. Neki posjetioci smatraju da je kompleks depresivan. Drugi su srećni što nije srušen. I tu počinje diskusija. Kontroverzni kompleks tema je mnogih razgovora, turisti gotovo svuda o tome razmjenjuju mišljenja.


Staro pored novog: nesanirani Blok III iza kojeg je hotel u bloku II

Kolos je postao mjesto susreta. Još uvijek je to impresivan spomenik, ali sada je i atraktivna destinacija za odmor, otvorena za sve koji žele da vrijeme provedu na jednoj od najljepših plaža u Njemačkoj. Za mene - jedinstvena mješavina.

 

Izvor: RTS/DW 
Blog