Zanimljivosti

Škola u Rusiji kao mali Versaj

Sa mermernim podovima, pozlatom po zidovima i plafonima ukrašenim figurama anđela, „zgrada sada više liči na palatu ili muzej nego na običnu školu", prenoseTV Vesti.

Predgrađe sibirskog grada Jekaterinburga poznato je po zgradama iz četrdesetih godina prošlog vijeka, a mnogi mještani pozivali su lokalne vlasti da obnove oronulu školu.



Privrednik Andrej Simanovski koji je kao dijete pohađao ovu školu, isplanirao je i finansirao obnovu.

Njegova kompanija Sima Lendje prethodno uredila ogroman supermarket na periferiji grada u vrlo sličnom, raskošnom stilu.

Kompanija je poznata i po raskošnim novogodišnjim kancelarijskim zabavama. Njegovi zaposleni navodno radni dan počinju pjevanjem ruske državne himne, objavljeno je na lokalnom sajtu E1.RU.

Obnovu škole na društvenim mrežama neki hvale, a neki kritikuju. Dok oni kojima se izgled škole dopada, kažu da će djeca naučiti da cijene ljepotu, kritičari kažu da je stil kičast i pompezan.



„Istina - lijepo je, ali ne baš udobno za djecu", napisala je Natalija Maksimova na ruskoj društvenoj mreži VK.

Katja Nekrasova, korisnica mreže VK, napisala je da je enterijer „plemenit, lijep i luksuzan ... Sigurna sam da će dizajn podstaći duhovnost mladih".
„Nema potrebe za posjetom Luvru"

Neki građani vjeruju da je novac mogao biti bolje potrošen.

„Ovim novcem mogli su da obnove i opreme desetine škola na normalan, običan način", rekao je korisnik VK Fjodor Sergienko.

Andrej Simanovski, međutim, rekao je da studenti sada „neće morati da posjećuju Versaj ili Luvr" i da će zbog izgleda škole „biti dobro raspoloženi". On je dodao da su ljudi koji su kritikovali izgled škole „prosto ljubomorni".

Direktora škole Marina Polijakova zadovoljna je rezultatima obnove.

„Ljepota izaziva najplemenitije emocije u ljudima ... Neke naše učenice imale su suze u očima. Djeca počinju da cijene sve ovo", rekla je ona za sajt 66.RU.

Ova škola nije prva obrazovna ustanova koju je Simanovski pomogao - prethodno je finansirao sređivanje toaleta rektorata Uralskog državnog ekonomskog univerziteta - toalet je urađen u mermeru i optočen zlatom.

 

Izvor: bbc.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog