Republika Srpska

Višković: "Šta privredne subjekte iz Srbjie sprečava da otvore predstavništva u RS?"

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozvao je privredne subjekte sa prostora Srbije, odnosno Vojvodine, koji imaju svoja predstavništva u, BiH a nemaju u Republici Srpskoj, da u direktnim razgovorima kažu šta ih sprečava da predstavništva otvaraju u Srpskoj.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozvao je privredne subjekte sa prostora Srbije, odnosno Vojvodine, koji imaju svoja predstavništva u, BiH a nemaju u Republici Srpskoj, da u direktnim razgovorima kažu šta ih sprečava da predstavništva otvaraju u Srpskoj.

"To je bitno Srpskoj zato što povrat poreza na dodatnu vrijednost ide u sjedište tih predstavništava. Ako imate neku kompaniju na primjer, koja značajan broj proizvoda prodaje u Srpskoj, a sjedište joj je u Tuzli, Sarajevu ili Mostaru, kompletan PDV za sve te prodate proizvode ide u pobrojane gradove", rekao je Višković u Novom Sadu.

On je novinarima u Privrednoj komori Vojvodine poslije susreta sa vojvođanskim privrednicima u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", rekao da je iz tog razloga Srpska pokrenula to pitanje, svjesna činjenice da se ne može nikakvim administrativnim radnjama privrednicima Srbije i Vojvodine narediti gdje će otvarati svoja predstavništva.

Višković je naveo i da je Vlada Srpske napravila spisak od 12 privrednih subjekata, prije svega, iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije koji imaju određene probleme, kada je riječ o obimu proizvodnje.

"Pokušaćemo ovdje u Vojvodini da nađemo privredne subjekte koji bi na neki način ušli u vlasničku strukturu tih kolektiva iz Srpske. Time bi pomogli da njihovu proizvodnju podignu na znatno veći nivo, čime bi pomogli ukupnom razvoju privrednog ambijenta u Srpskoj", rekao je Višković.

Višković je u ime Vlade Srpske izrazio veliku zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandr Vučiću za nesebičnu pomoć koju Srbija daje Republici Srpskoj.

"Skoro da nemamo nijednu lokalnu zajednicu u Srpskoj, a da bar jedan projekat nije finansiran iz sredstava koje je obezbijedila Srbija. To je postalo dobro poznato narodu Srpske, koji mu je veoma zahvalan", rekao je Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske pozvao je vojvođanske privrednike da dođu na predstojeću privrednu manifestaciju "Dani Vojvodine" u Trebinju, kako bi sa privrednicima iz Srpske razmijenili mišljenja o budućoj saradnji.

"Ta manifestacija biće prilika da se predstave ekonomski potencijali Vojvodine ne samo Srpskoj i u Hercegovini nego i svim drugim ljudima koji se od 13. do 15. septembra, ove godine zateknu u Trebinju", rekao je Višković na konferenciji za novinare.

On je naveo da će novu priliku vojvođanski i privrednici Srpske imati 20. septembra ove godine na Poljoprivrednom sajmu u Bijeljini.

"U Bijeljini očekujemo značajan broj privrednika sa prostora Vojvodine, gdje su oni i do sada dolazili. Tu će naši privrednici imati priliku da sa vojvođanskim razmijene mišljenja o brojnim pitanjima od interesa za unapređivanje saradnje", rekao je Višković.

Potpredsjednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je novinarima da je sa Viškovićem razgovarao o poboljšanju sveukupnih odnosa Srpske i Vojvodine.

"Razgovarali smo danas o poboljšanju sveukupnih odnosa s akcentom na privrednu saradnju. Na sastanku smo razgovarali i o mogućim koracima koji će doprineti ukidanju administrativnih barijera u cilju intenzivnije saradnje privrednika Vojvodine i Srpske", rekao je on.

Milićević je dodao da su odnosi Srbije i Srpske izuzetno dobri, te da je jedan od najviših prioriteta Srbije saradnja sa Srpskom, kao i pomoć njenom ekonomskom razvoju, te da je Vojvodina apsolutno na tom "fonu".

 
Izvor: Srna 

 

Blog