Sport

Vlade Divac postaje i zvanično član "Kuće slavnih"

Legendarni srpski košarkaš Vlade Divac ovog vikenda će i zvanično postati član "Kuće slavnih" u Springfildu.

Prethodne noći počeo je svečani program, a Divac je simbolično obukao "narandžasti sako" i postao četvrti Srbin u "Kući slavnih", poslije Dražena Dalipagića, Aleksandra Nikolića i Borislava Stankovića.

Vlade Divac je istakao da mu je zbog porodice drago što je izabran u Kuću slavnih, ali i zbog saigrača, trenera, navijača.

Zajedno sa Divcem u "Kuću slavnih" ući će i istaknuti američki košarkaš Džek Sikma.

„Pokazali smo da možemo da igramo s različitih pozicija na parketu i radimo različite stvari. Drago mi je što smo na taj način mogli doprinijeti košarci", kazao je Divac.

Divac će ovog vikenda ući u Memorijalnu košarkašku kuću slavnih Nejsmit kao jedan od odabranih igrača kojima je dozvoljeno da nose više od dva dresa pod posebnim izuzetkom. Zastupaće reprezentaciju Srbije, Los Anđeles Lejkerse i Sakramento Kingse.

I poput tih dresova, Divačevu košarkašku karijeru možemo podijeliti na tri dijela. Njegov uticaj u inostranstvu promijenio je međunarodnu igru ​​i pomogao osmisliti originalni "Dream Team". Njegov pionirski duh kao jedan od prvih Evropljana koji je prešao u NBA krajem 1980-ih otvorio je vrata koja su omogućila da se liga proširi na zemlje širom svijeta.

"Mislim da sam, kada je Vlade saznao za to, više ja bio uzbuđen zbog njega nego sam on", rekao je blizak prijatelj i bivši saigrač Peđa Stojaković. "Mislim da u ovom trenutku nije shvatio o kakvom je dostignuću riječ i kakva je čast biti u Kući slavnih."

Divčev put do Kuće slavnih je drugačiji od bilo čijeg drugog. Od skromnih početaka do najvećih svjetskih pozornica, sve je počelo sa 18-godišnjim "divom" i nepoznatom grupom iz istočne Evrope.

U ljeto 1988. godine, mlada grupa jugoslovenskih tinejdžera i 20-godišnjaka ostavila je svoje porodice iza sebe i uputila se u planine da zajedno treniraju, nadajući se da će postati nešto posebno.

Svojim učešćem na Olimpijskim igrama '88., Jugoslovenska reprezentacija u kojoj su bili Vlade Divac i budući NBA igrači Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa i Žarko Paspalj gradili su hemiju na terenu i van njega i mijenjali igru košarke.

Ti su Olimpijski igrači ubrzo prerasli u najbolju svjetsku ekipu.


"Moja generacija je započela na velikim turnirima," nedavno je rekao Divac za NBC Sports California. "'Olimpijske igre '88, uzeli smo srebro. '89. Evropsko prvenstvo, zlato. Svjetsko prvenstvo 1990. u Argentini, zlato. '91. Evropsko prvenstvo, zlato. Onda je bio građanski rat, i tokom tri godine, nismo igrali."

Građanski rat, u kojem je Hrvatska pokušala steći nezavisnost, prelio se i na košarku, piše Sports.Yahoo.

Incident u kojem je Divac zgrabio hrvatsku zastavu tokom proslave na parketu nakon osvojene zlatne medalje na Evro prvenstvu 1991. godine postao je glavna vijest. Iako je Divac tvrdio da je to nesporazum, činjenica da su on i Paspalj Srbi, dok su Petrović, Kukoč i Rađa Hrvati, postala je tema.

Grupa se ubrzo podijelila nakon te pobjede i osvajanja zlatne medalje.

 

 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog