Svijet

Glavni gradovi izgrađeni od temelja (FOTO)

Predsjednik Indonezije je zvanično podnio parlamentu plan izmještanja glavnog grada iz Džakarte ne neodređenu lokaciju na indonezijskom dijelu ostrva Borneo.

Razloga za selidbu je nekoliko - pored stalnih gužvi u saobraćaju, tu je i činjenica da je Džakarta među gradovima koji tonu najbrže na svijetu.

„Mi očekujemo da ćemo 2021. godine da udarimo temelje novom glavnom gradu, a 2024. očekujemo da započnemo sa prvom fazom selidbe u novi glavni grad", rekao je prošlog mjeseca indonežanski ministar za planiranje.

Ostrvo Borneo koje se Indoneziji naziva Kalimantan, najpoznatije je po posljednjim netaknutim prašumama na svijetu. Cijeli svijet je pisao o ovom ostrvu 2015. godine kada su izbili šumski požar koji su se proširili na Singapur, Maleziju i Tajland.

Izgradnjom „glavnog grada od temelja" Indonezija će se naći na dobro uhodanoj stazi. Evo koje zemlje su to već uradile.

Nejpjido, Mjanmar (2005)Glavni grad Mjanmara Najpido i njegove grandiozne građevine i dalje oduševljavaju građane


Zvanično - glavni grad Mjanmara premješten je jer je stara prestonica Jangon postala suviše prometna i imala preveliki broj stanovnika, ali je u igri moglo da bude više faktora.

Nejpjido je izgrađen u centralnom dijelu zemlje - ovo vlastima omogućava bolju kontrolu nad udaljenim regijama u kojima češće izbijaju pobune.

Mnogi vjeruju da je pravi motiv za selidbu bio nepristupačni teren koji okružuje novi glavni grad, a vojnoj hunti koja vlada zemljom od 1962. godine, pruža zaštitu od pobunjenika - ali i stranih intervencija.

Putraja, Malezija (2002)Putraja je postala novi glavni grad Malezije


Grad Putraja je administrativni centar Malezije, ali Kuala Lumpur ostaje zvanična i kraljevska prestonica.

Iako nije prestonica, grad mnogi opisuju kao čudo arhitekture.


Astana, glavni grad Kazahstana je jedan od najmodernijih gradova centralne Azije

Astana (Nur-Sultan), Kazahstan (1997)

Gradnja Astane, nazvane prema kazahstanskoj riječi za „glavni grad", počela je 1997. godine po nalogu tadašnjeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva.

Brzo je postala jedan od najmodernijih gradova u Centralnoj Aziji - sa obiljem potpuno novih zgrada.

Ostavka Nazarbajeva početkom ove godine navela je kazahstanske vlasti da ga preimenuju u Nur-Sultan.

Abudža, Nigerija (1991)Prenaseljenost Lagosa navela je nigerijske vlasti da presele glavni grad u Abudžu

Glavni grad Nigerije preselio se iz Lagosa u Abudžu 1991. godine kako bi se stvorio grad u kom ne dominira ni jedna od tri glavne etničke grupe u zemlji - Joruba, Igbo i Hausa-Fulani.

Ali promjena je bila motivisana i infrastrukturnim problemima u Lagosu. Broj stanovnika stare prestonice porastao je sa 1,4 miliona ljudi 1970. godine na 21 milion prošle godine, kako se procjenjuje.

Islamabad, Pakistan (1967)


Islamabad je postao centralni grad Pakistana 1967. godine

Glavni grad Pakistana takođe je izgrađen u sklopu pokušaja da se bolje integriše zemlja.

Karači je bio administrativni centar od proglašenja nezavisnosti Pakistana 1947. godine. Ipak, do selidbe je došlo zbog oskudice u vodi i pustinje koja okružuje staru prestonicu.

Brazilija, Brazil (1960)


Brazilija je izgrađena na Brazilskoj visoravni

Rio De Žaneiro, najslavniji brazilski grad, bio je glavni grad ove zemlje još od 17. veka.

Ali šezdesetih je izgubio status jer je na Brazilskoj visoravni u centralno-zapadnoj oblasti zemlje izgrađena Brazilija.

Odluka da se prestonica preseli iz Rija doneta je još 1891. godine, jer su brazilske vlasti želela bolje da integrišu zemlju i istovremeno zaštite vlastita leđa, pošto je Rio istorijski ranjiv za napade sa mora.

Kezon Siti, Filipini (1948)


Kezon Siti je ostao bez titule glavnog grada 1976. godine

Kezon Siti je osvojio i izgubio čast da bude glavni grad Filipina: osnovao ga je i proglasio prestonicom tadašnji predsjednik Manuel Kezon četrdesetih.

Ali mnoge funkcije nacionalne vlade ostale su u Manili koja je 1976. godine povratila status glavnog grada iz praktičnih razloga.

Kanbera, Australija (1927)

Australijskih glavni grad izgrađen je kao kompromis dva najveća grada koja su željela tu čast - Sidneja i Melburna.

Iako je odluka donijeta 1908. godine, parlament se u Kanberu preselio tek 1927. godine.

Nju Delhi, Indija (1911)

Nju Delhi je izgrađen 1931

Kalkuta je godinama služila kao glavni grad teritorije pod britanskom vladavinom u Indiji. Ali 1911. godine, glavni grad je preseljen, uglavnom zahvaljujući otporu prema britanskoj vladavini u bengalskoj oblasti oko grada.

Novi glavni grad izgrađen je u blizini starog grada Delhija koji je bio prestonica Mogulskog carstva od 1648. do 1857. godine.

 

Izvor: bbc.com

Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog