Region

Delegaciji Vojske Srbije zabranjen ulazak u Hrvatsku

Delegaciji Vojske Srbije, koju čine starješine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, danas je zabranjen ulazak u Hrvatsku, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu odbrane.

Delegacija je trebalo da prisustvuje obeležavanju dana Jasenovačkih novomučenika i bila je najavljena.

Na granici, na prelazu Batrovci - Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena.

U prtljagu su bile službene uniforme, što je, ističu u Ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ne mogu da ih nose.

Članovi delegacije VS su bili spremni da ostave uniforme i produže put u civilu, ako je to jedini razlog za zadržavanje, ali su im carinici saopštili da to nije razlog i da oni danas neće ući u Hrvatsku.

Delegaciji je izdata zabrana ulaska i vraćena je u Srbiju.

U dokumentu u kojem se navode razlozi za odbijanje ulaska, naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdali svrhu i uslove svog boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga.

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski rekao je da nije začuđen što je srpskim vojnim kadetima zabranjen ulazak u Hrvatsku, kao i da bi to trebalo rješavati sa Kancelarijom NATO u Beogradu.

"To je neka vrsta političke šanse da kažemo NATO-u da i mi možemo da posegnemo za sličnim merama reciprociteta", rekao je Lazanski za Televiziju "Pink".

On je rekao da ga za ova zabrana ne čudi s obzirom na to da je i ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu prošle godine bilo zabranjeno da uđe u Hrvatsku kada je htio da posjeti Jasenovac.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog