Društvo

Završena prva Bh. povorka ponosa

Pjesmom i aplauzima završena je prva Bh. povorka ponosa. U šetnji od Vječne vatre do Trga Bosne i Hercegovine učestvovalo je nekoliko hiljada osoba.

Nakon višemjesečnih priprema u Sarajevu je danas održana prva Bh. povorka ponosa. Uz velike mjere sigurnosti povorka je protekla bez ijednog incidenta. Na kraju šetnje bh. umjetnik Damir Imamović otpjevao je sevdalinku Himze Polovine "Snijeg pade na behar na voće".

Na kraju šetnje učesnici su poručili da ova povorka treba da služi kao primjer zaštite prava LGBTI osoba i izrazili nadu da će bh. institucije učiniti sve na zaštiti i pružanju svih prava ovoj populaciji.

"Mi, lezbejke, gejevi, trans osobe se svakog dana borimo za svoje postojanje. Napadaju nas, ne prihvataju, omalovažavaju i tuku", kazao je jedan od članova organizacionog odbora Branko Ćulibrk.

Naveli su da ne postoji institucionalna podrška pravima LGBTI osoba napominjući da je pravo na slobodu izražavanja jedno od ljudskih prava koje je LGBTIQ osobama uskraćeno.

"Sigurnost svakog pojedinca i pojedinke, naš fizički i emocionalni integritet pretpostavka su slobodnog društva. Osvajajući javni prostor osjećamo odgovornost da govorimo o svim potlačenima u bh. društvu", poručio je Ćulibrk.

Lejla Huremović, članica organzacionog odbora prve Bh. povorke ponosa, kazala je da su svjesni da ova povorka neće promijeniti svijet i da postoji puno osoba koji ni danas neće smjeti reće svojima bližnjima ko su, ali i njima ovo povorka daje snagu da se može desiti promjena.

"Danas, više nego ikada do sad mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne osobe prestajemo biti nevidljive", kazala je Huremović.

Šetnja učesnika prve u Bosni i Hercegovini povorke ponosa LGBTIQ zajednice održala se pod sloganom "Ima izać'“.

Na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine od jutros su raspoređene jake policijske snage zadužene za sigurnosni aspekt događaja, među njima pripadnici antisnajperske jedinice.

Prvu bosanskohercegovačku paradu ponosa proteklih dana deklarativno su podržali iz delegacije Evropske unije u BiH, a na zgradi Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu uoči parade je izvješena zastava duginih boja koja simbolizira prava LGBT zajednice.


Američki ambasador u BiH Erik Nelson prošetao je danas ulicama Sarajeva skupa sa učesnicima prve Bh. povorke ponosa.

Nelson je uz veliki broj pripadnika svog osiguranja šetao od Vječne vatre do Parlamenta BiH.

"Danas je fantastičan dan. Trebamo biti ponosni BiH, hrabrošću LGBTIQ osoba koje su šetale, profesionalizmom policije, podrškom porodica, komšija i kolega. Ovo je sjajan dan za BiH koja pozdravlja sve manjine. Mnogo je još borbe protiv diskriminacije. LGBTIQ osobe su građani ove zemlje i zaslužuju jednaka prava", rekao je ambasador Nelson na današnjem skupu.


On je dodao da svi zaslužuju biti vidljivi i da su su dani poput današnjeg rijetki i posebni.

Na zgradi Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u petak je osvanula velika LGBT zastava uoči prve bosanskohercegovačke povorke ponosa koja će se održati 8. septembra u Sarajevu.

 

Izvor: N1/klix.ba
 
Twitter
Anketa

Какав је ваш животни стандард данас у односу на годину дана раније?

Rezultati ankete
Blog