Vijesti

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској

У Источној Илиџи и Источном Новом Сарајеву данас ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској, током којег је убијено 46 војника и више од 50 цивила.

Организатор обиљежавања је Одбор Владе за његовање традиције ослободилачких ратова.

Парастос ће бити служен у Храму свештено-мученика Петра Дабробосанског, у Војковићима у Источној Илиџи.

На мјесном гробљу Грлица биће положено цвијеће на споменик првим жртвама НАТО бомбардовања, док ће духовни програм бити одржан у Културном центру у Источном Новом Сарајеву.

Обиљежавању Дана сјећања присуствоваће министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и делегација Народне скупштине Републике Српске.

Милуновић је раније изјавио да је током НАТО бомбардовања убијено 46 војника и више од 50 цивила, рањено је 98 војника, док је више од 120 цивила задобило теже или лакше повреде.

На српске положаје бачено је више од 10 тона експлозива, 1.000 пројектила и 13 "томахавк" ракета, а кориштена је и муниција са осиромашеним уранијумом који је оставио трајне посљедице по здравље становништва.

НАТО бомбардовање Републике Српске 1995. године, операција под кодним називом "Намјерна сила", било је изазвано наводним дејствима српских снага по цивилним циљевима у Сарајеву.

Милуновић је рекао да је Војска Републике Српске, и поред тога што је НАТО против ње употријебио најсавременију технику, оборила осам авиона, велики број оштетила, те срушила три хрватска авиона.

У нападима НАТО-а на Републику Српску учествовале су САД, Велика Британија, Француска, Турска, Њемачка, Италија, Холандија и Шпанија.

Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској је 27. у календару обиљежавања најважнијих датума из историје српског народа са ових простора.

Приједлог да овај догађај добије републички значај дао је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.

 

Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Какав је ваш животни стандард данас у односу на годину дана раније?

Rezultati ankete
Blog