Republika Srpska

Принудна наплата блокирала 20.000 рачуна

Пореска управа РС у првих шест мјесеци ове године поступцима принудне наплате блокирала је скоро 20.000 жиро-рачуна предузећа, установа, организација, као и личних рачуна становника Републике Српске.

Према ријечима директора Пореске управе Горана Маричића, ријеч је о укупно 19.828 блокираних жиро-рачуна правних и физичких лица, док их је у истом периоду прошле године било блокирано 28.867.

Иако је евидентно да је у првој половини ове године ситуација повољнија и даље је присутан проблем са нередовним платишама пореза.

Како појашњавају у Пореској управи, у овој години најзаступљеније су биле опомене за плаћање пријављених обавеза и то са учешћем од 46 одсто. На другом мјесту су рјешења принудне наплате у вези са пореским рачунима за порез на непокретности - 32 одсто, а затим слиједе прекршајни налози и судска рјешења, који чине око 20 одсто свих поступака принудне наплате покренутих у овом периоду.

Економиста Зоран Павловић објашњава да Пореска управа РС тренутно примјењује новији софтвер, који омогућава прецизно праћење ситуације са плаћањем пореза, а захваљујући којем благовремено упозоравају и подсјећају кориснике који нису измирили обавезе.

- Тиме је Пореска управа показала да је партнер привреди, а то је и разлог због којег је у овој години смањен број блокираних жиро-рачуна - рекао је Павловић, додавши да је ипак и даље присутан проблем неликвидности, па многи нису у позицији да измирују обавезе.

Када су у питању доспјеле, а неизмирене обавезе са 31. мајем ове године, евиденције Пореске управе РС показују да им пет највећих дужника заједно дугује више од 180 милиона марака.

Прва мјеста на овој неславној листи и даље заузимају здравствене установе. Иза Универзитетског клиничког центра РС, који је дужан 66,9 милиона марака, по висини дуга према Пореској управи је зворничко предузеће “Бирач” у стечају са 33,1 милионом КМ дуга. Болница Источно Сарајево, како показују евиденције, дугује 31,6 милиона, болница “Свети апостол Лука” Добој 28,9, милиона, док је дуг Универзитетске болнице Фоча 22,1, милион марака.

Мјере

Законом о пореском поступку РС прописано је да Пореска управа РС покреће поступак принудне наплате пореских обавеза по службеној дужности истеком рока за плаћање пријављених пореских обавеза или истеком рока за плаћање из извршног рјешења о утврђивању пореских обавеза. У поступку принудне наплате Пореска управа на располагању има више мјера, а то су блокада жиро-рачуна, обуставе на личним примањима обвезника, запљена готовине и покретних ствари, запљена потраживања пореског обвезника, као и упис хипотека над непокретном имовином.

 

Извор: Глас Српске

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog