Svijet

Izbori u Moskvi - udarac za vladajuću stranku Rusije

Jedinstvena Rusija, vladajuća stranka u Rusiji, pretrpila je poraz na gradskim izborima u Moskvi, pokazuju preliminarni rezultati.

Ova partija je izgubila skoro trećinu mjesta u skupštini, ali izgleda da će uspjeti da zadrži većinu. Poslanici Jedinstvene Rusije na putu su da osvoje 26 od 45 mandata.

Većina opozicionih kandidata nije mogla da učestvuje na izborima, pa su glasove osvojili kandidati Komunističke partije, nezavisni kandidati, kao i članovi manjih partija.

Odluka vlasti da većini opozicionih kandidata onemoguće učešće na izborima dovela je do masovnih protesta u Moskvi.

Tokom demonstracija je uhapšeno nekoliko hiljada ljudi, a policija je optužena za brutalnu upotrebu sile.

Posljednje informacije iz Moskve

Nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi, predviđa se da će Jedinstvena Rusija osvojiti 26 mandata u gradskom parlamentu Moskve.

Ime stranke je toliko ozloglašeno da su mnogi članovi na izbore izašli kao nezavisni kandidati, javlja iz Moskve BBC reporterka Sara Reinsford.

Lider stranke u ruskoj prestonici Andrej Metelski nije ponovo izabran.

Očekuje se da će Komunistička partija dobiti 13 mesta, dok će liberalna stranka Jabloko i levičarka Samo Rusija osvojiti po tri mandata.

Vođa opozicije Aleksej Navaljni promovisao je strategiju „pametnog glasanja" nakon što je svim njegovim saveznicima bilo zabranjeno učešće na izborima.

Navaljnijev tim je tokom kampanje razotkrivao one koje su nazivali „tajnim" kandidatima Jedinstvene Rusije i pozivao da se glasa za one koji imaju najviše šansi da pobijede kandidate vladajuće stranke.

Navaljni je rezultate izbora u Moskvi nazvao „fantastičnim".

Izlaznost na nedjeljnim izborima bila je oko 22 odsto.

 

Izvor: bbc 
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog