Vijesti

Ambasade u BiH, Delegacija EU, UN u BiH: BiH otvorena i tolerantna zemlja!

Ambasada SAD-a u BiH, Delegacija EU i Kancelarija visokog predstavnika EU u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, te ostale ambasade u BiH dali su zajedničku izjavu povodom uspješno održane prve bh. povorke ponosa.

U izjavi se navodi kako su stanovnici BiH pokazali svijetu da je BiH otvorena i tolerantna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca.

"Čestitamo Organizacionom odboru, učesnicima Povorke, lokalnim institucijama i građanima BiH na uspješno održanoj prvoj  Povorci ponosa u BiH. Stanovnici Bosne i Hercegovine udružili su se i odbacili strah i mržnju i, umjesto toga, pokazali su svijetu da je BiH uistinu otvorena i tolerantna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca.", stoji u zajedničkom saopštenju.

Naglasili su kako je suština povorke jednaka ljudska prava za sve i zahvalili se lokalnim institucijama koje su omogućile bh. Povorku.

"Jednaka ljudska prava za sve – to je suština bh. Povorke ponosa. Svi u BiH - bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet - imaju pravo na ista prava i slobode. Ipak, ostaje činjenica da ranjivim grupama još nisu dostupni. Odgovornost svih je da daju podršku marginalizovanima koji se suočavaju s diskriminacijom i nepravdom.

Zahvaljujemo lokalnim institucijama koje su omogućile bh. Povorku. Sada je vrijeme da se postojeća zakonska rješenja o mirnom okupljanju usklade sa evropskim i međunarodnim standardima, kako bi se zakonski garantovala puna sloboda izražavanja i okupljanja.", piše u zajendičkoj izjavi.

Poručili su i da su ponosni što su učestvovali na povorci, te da će "ostati" uz stanovnike BiH dok "nastavljaju koračati za jednakost i ljudska prava za sve".

"I dok izazovi i dalje postoje, građani BiH napravili su važan korak u borbi za jednaka prava LGBTI i ostalih marginaliziranih zajednica. Čestitamo vam na hrabrosti da budete vjerni sebi i pružite nadu drugima. Ponosni smo što smo hodali s vama rame uz rame i ostajemo uz vas dok nastavljate koračati za jednakost i ljudska prava za sve.", stoji u saopštenju.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, Švicarska ambasada u BiH, Holandska ambasada u BiH, Njemačka ambasada u BiH, Austrijska ambasada u BiH, Švedska ambasada u BiH, Finska ambasada, Ambasada Velike Britanije u BiH, Ambasada Kraljevine Španija u BiH, Francuska ambasada u BiH, Italijanska ambasada u BiH, Ambasada Češke Republike u BiH, Grčka ambasada u BiH, Ambasada Rumunije u BiH, Slovenačka ambasada u BiH, Bugarska ambasada u BiH i Diplomatski ured Kraljevine Belgije u BiH.

 

Frontal

 

 

Twitter
Anketa

Какав је ваш животни стандард данас у односу на годину дана раније?

Rezultati ankete
Blog